Jeg leser med interesse i dag pressemelding fra Staten Vegvesen om Nasjonal sykkelrute 1- ATLANTERHAVSRUTA som skal åpnes på mandag 4. juli der de innfører en ordning med «Taxi gjennom tunell». Sykkelturister skal kjøres med taxi gjennom den 5,8 km lange og bratte undersjøiske Atlanterhavstunellen, ett prøveprosjekt med en bestillingstransport for sykkelturister på fylkeskommunens regning. Kristin Sørheim Sp som er leder av samferdselsutvalget i fylket markerer åpningen med å avduke det første skiltet på Atlanterhavsvegen ved bensinstasjonen på Kårvåg.

Her i Vestnes har vi for en uke siden hatt oppe en sak i kommunestyret rundt kollektivtilbudet vårt i egen kommune hvor vi i Pensjonistpartiet fånyttes har forsøkt å få fokus på det dårlige tilbudet mot Tresfjord (redusert tilbud etter at brua kom) og mot Tomrefjord/Fiksdal/Rekdal. Ingen busser på kvelder og i helger og ett for dårlig tilbud også på dagtid i skoleferier særskilt. Jeg selv tok kontakt med fylkeskommunen for en tid tilbake om dette og foreslo at vi i Vestnes kanskje kunne bli innlemmet i en ordning de har i enkelte andre kommuner som heter «FRAM FLEX» og som er en bestillingstjeneste hvor man må bestille plass senest 2 timer før oppsatt rutetid og hvor tjenesten blir utført med taxi/minibuss etter behov og hvor fylkeskommunen betaler differansen til operatør etter at passasjer har betalt for ordinær bussbillett.

Svaret har så langt vært at det ikke finnes penger i fylkeskommunen til dette og at den eneste muligheten de ser er å omfordele allerede tildelte rammer for TT ordningen som er en transporttjeneste for funksjonshemmede. Og så ser jeg her at det finnes penger til å transportere sykkelturister fremfor de som bor ute i distriktene? Eller er dette bare ett forsøk på å lappe til en av skadevirkningen av disse undersjøiske tunellene?

Vi har behov for å gi ett tilbud til de som bor utenfor allfarvei muligheter for å komme seg til kommunesentrum for å besøke sine på sykehjem i helga eller for å gjøre lørdagshandel der hvor vi politikere har konsentrert handelen, de er ikke mange men de blir flere og flere. Dette bl.a. på grunn av det trekantsamarbeidet som har pågått noen år nå mellom fylkeslege/vegvesen og politi som går under navnet «Møre og Romsdal modellen», dette går kort ut på skrivebords løsninger med å få tatt førerkortet fra større og større grupper som eldre/syke/rus og psykiatri, det sitter mange rundt om i distriktene som har blitt traumatisert ved feilaktig å ha blitt fratatt førerkortet og dermed avskåret fra jobb, sosialt samvær, delt foreldreansvar og fått en vanskelig livssituasjon forverret ved å bli isolert . Dette er en ordning jeg selv har satt meg meget godt inn i og som jeg her kort vil beskrive som utjenlig i de fleste sammenhenger og som blir applaudert av samme fylkeskommune og andre som ikke har satt seg nok inn i saken, det er nok flere som lider av «tunnelsyn» her også..

Jeg utfordrer hermed ledelsen i min egen kommune, eldreråd, rådet for funksjonshemma, Sp i Vestnes, Sp i fylket ved leder i samferdselsutvalget Kristin Sørheim (både som SP topp i fylket og leder av nevnte utvalg) de andre politiske partiene i Vestnes, fylkeskommunen ved samferdselsavdelingen, vegvesen o.a. til å komme med forslag på hvordan vi ivaretar de svake gruppene (uten førerkort) i distriktene og deres kollektivtilbud?

Bør man kanskje begynne å se på samferdselsløsninger som ikke skaper behov for å bruke penger fra områder hvor vi ikke har nok fra før til å opprettholde bosetningen ute i distriktene? Hva med frasen om «bo og arbeidsmarkedsregion» som flittig blir brukt av forkjemperne av Møreaksen, kommer de som bor ute i distriktene inn under disse flotte formuleringene?

Håper vi kan få en god og fruktbar debatt i saken og ønsker samtidig alle en god sommer.

Dagfinn Wiik, Møre og Romsdal Pensjonistparti

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook