Steinar Berge fortsetter sin kamp mot vedtaket i 2012 om fellessykehus, og skyteskiven nå er tre snodige moldensere. Han hevder vi ikke vil ha den beste løsningen slik Oslo Economics påviste, nemlig fortsatt to sykehus. Men Berge tar feil, og han vet det selv også. Vi ville ha fortsatt to sykehus, men tapte den kampen i 2012, da Nordmøre vant fram med sitt ønske om fellessykehus, godt støttet av direktør Eidsvik i HMR, og helseministrene Strøm-Erichsen og Støre fra Ap.

Berge hevder også feilaktig at vi har beskyldt ham for å skifte standpunkt. Det har vi ikke, vi skrev: «Samtidig ønsker Berge, og mange andre som nå har skiftet standpunkt, å beholde lokalsykehusene.» Berge er ikke listet blant de som skiftet standpunkt. Men de er mange, i hvertfall på Nordmøre, om en skal tro alle avisartiklene i Tidens Krav på den tiden.

Kristiansund kommune har dog ikke snudd, de argumenterer fortsatt sterkt for fellessykehus, og fører en innbitt rettssak for å flytte fellessykehuset fra Hjelset til Storbakken. Dette er ifølge Berge flisespikkeri. Han bør forsøke å overbevise kommuneadvokaten og resten av Nordmøre om det samme.

Berge har rett i at de politiske partiene i Møre og Romsdal snudde i sykehussaken, inklusive Berges eget Frp, som etter årsmøtet i februar 2013 uttalte: «Det viktigste nå er å samle hele fylket om dette storprosjektet. Etter ti år med uro og stridigheter, må vi nå unngå nye omkamper, og realisere det Helse Møre og Romsdal har vedtatt. Både pasienter og ansatte fortjener den trygghet og forutsigbarhet som dette vil innebære, sier Åge Austheim (Kristiansund) og Sindre Pedersen (Molde), begge sentrale i Frp både i sine heimbyer og på fylkesnivå.»

Berge hevder også at politikerne i Molde så at fellessykehuset var en vinn-vinn-situasjon. Det er også blank løgn, ellers ville de ikke kjempet så innbitt imot. I 2010 uttalte sjukehusgruppa i Molde: «En kompromissløsning mellom Nordmøre og Romsdal om ett fellessjukehus er uaktuell, sa gruppas leder, professor Arild Hervik.» Legg også merke til følgende: «Det finnes ikke noe kompromiss om en plassering for ett sjukehus på aksen mellom Kristiansund og Molde. Glem det! Velger helseministeren å satse på ett fellessjukehus, blir det enten i Kristiansund eller i Molde. Uansett tomtevalg, vil et vedtak om ett fellessjukehus utløse et opprør vi aldri har sett maken til de siste tretti årene, sa lederen for sjukehusgruppa, professor Arild Hervik.»

Berge fortsetter med sin uredelighet, og hevder at Bent Høie og Erna Solberg garanterte Molde fellessykehus. Høyre har ikke lovet fellessykehus i Molde. Når beslutningen er i tråd med alle faglige analyser, der samtlige er i favør Hjelset, da er lokaliseringen ingen politisk vennetjeneste. Når det gjelder Høie sine lovnader, så har han ikke lovet noen bestemt lokalisering av fellessykehuset. At Høie gikk i tog for sykehus i Molde var ikke et valgkampløfte. Det toget ble støttet av samtlige partier unntatt Arbeiderpartiet. Dette handlet om protestene mot at regjeringen stoppet bygging av nytt sykehus. Alle partiene støttet Molde da, utenom Ap. Partiene (utenom Ap) hadde også sine representanter til stede på demonstrasjonen, unntatt V som formidlet støtten pr. brev. Dette foregikk før vedtaket om fellessykehus i 2012. Dette er Berge fullt klar over, men velger å si noe annet.

Den som derimot har lovet sykehus i Molde var Jens Stoltenberg. Men Ap i Kristiansund fikk ham til å bryte det løftet. Det var en vennetjeneste som har satt spor etter seg. Berge nevner selv statssekretær Ingebrigtsen, som var budbringeren. Ingen har hatt større porsjon av frekkhetens nådegave enn ordfører Øyen. Han ranet Molde nye sykehus på Eikrem, og krevde via statssekretær Ingebrigtsen at det måtte flyttes så nær Kristiansund at det ble akseptert der. Dette presenterte han som en utstrakt hånd, og ville legge fellessykehuset til Krifast, som tegn på godt naboskap.

Berge gir seg ikke med sine uredeligheter, og hevder at regjeringsskiftet til blått medførte at det dårligste sykehusalternativet ble valgt. Men også Berge er klar over at det var helseminister Støre fra Ap som regjerte da beslutningen om fellessykehus ble fattet i 2012.

Berge fortsetter sitt uredelige korstog mot fellessykehuset på Hjelset, i håp om å få utsatt nytt sykehus enda en gang. Vi derimot har etter hvert innsett at det er for sent å motarbeide beslutningen fra 2012, og at det nå er på tide å ende denne utarmende sykehusstriden. Etter flere tiår med uro og stridigheter, må vi nå unngå nye omkamper, og realisere det Helse Møre og Romsdal har vedtatt. Både pasienter og ansatte fortjener den trygghet og forutsigbarhet som dette vil innebære.

Bjørn Guvåg, Rasmus Rasmussen, Terje Sundsbø

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook