Du som er velger i Gjemnes har nå denne uka og senest mandag 6.juni, virkelig muligheten til å markere hva du mener ang. denne saken om kommunereform, med din stemme! Er du, eller er du ikke, fornøyd med alle de tjenestene og behandlingen ellers som du får gjennom kommunen? Er du fornøyd med de tjenestene som utføres på sykehjemmet, eldresenteret, ungdomsskolen, de kommunale barneskolene og barnehagene, tekniske tjenester som bl.a. behandling av plan- og byggesaker, og sist men ikke minst det kommunen stiller opp med for å generere og støtte opp om det mangfoldige kulturlivet i Gjemnes? Jeg mener det er en meget stor grunn til å si JA på disse spørsmålene, og derfor krysse av «JA» ved valget til at Gjemnes skal bestå som egen kommune. Men husk også å svare på de to alternativene i spørsmål 2, om ditt sekundærvalg i tilfelle det ikke blir flertall for at kommunen skal bestå.

Jeg sier ikke at alt er perfekt i Gjemnes kommune, nei det er det et stykke til, og vil vel aldri bli oppnådd der heller. Men jeg har tro på at nærhet til beslutningstakerne/politikerne våre er svært viktig og at ting er mere oversiktlige i kommuner som ikke er for store i både folketall og areal. Gjemnes er slik sett mer enn stor nok i areal, og det kan vi være stolte av!

Rundt om i landet sies det denne våren og forsommeren et massivt «Nei» til å gå sammen i store kommuner, og i dette fylket er det ingen av nabokommunene til Ålesund, Molde eller Kristiansund som sier ja til storkommuner sammen med byen, som de gikk så høyt på banen med.

Sentralt har de for så vidt kommet til en foreløpig enighet om nytt inntektssystem for kommunene, men dette vil ganske sikkert få endringer på sikt. De foreløpige beregna overføringene til kommunene slår forskjellig ut. For Gjemnes sin del kan det nesten se ut som et bestillingsverk for å tvinge kommunen sammen med en av byene Molde eller Kristiansund? Hvor er fornuften, anstendigheten og rettferdigheten for at det skal slå så mye gunstigere ut for Tingvoll enn for Gjemnes? Landgrense mot to byer for Gjemnes, mens Tingvoll har ei slik grense, skal visstnok være en vesentlig grunn. Vi skal straffes for at vi er sentral mot to byer med andre ord, og fortjener dermed ikke å overleve?  Opp gjennom årene mens samferdselslinjene mot Kristiansund og Molde stadig har blitt forbedret, særlig for ytre og midtre deler av kommunen, har det tappet Gjemnes for folk, mere enn den positive siden med at det stadig vart enklere å pendle til byene for å tjene til livets opphold. Internt i kommunen i øst-vest retning er det behov for utbedringer med veiene i Gjemnes uansett.

Når så svært mange innbyggere ved folkeavstemning over det ganske land har sagt et slik massivt NEI til sammenslåinger, skal ingen få meg til å tro at et Storting vil tvinge gjennom en sammenslåing av et stort antall kommuner på tvers av folkeviljen, i et valgår! Hvis bl.a. samarbeidspartiene til regjeringen, Venstre og Krf har tenkt å si farvel til flere av sine plasser på Stortinget til høsten 2017 ved valget, må de bare gå med på slik tvang! Jeg regner med at Ap også beholder fornuften og ikke blir med på det. Og skulle de likevel finne på å tvinge kommuner sammen der folket har sagt et sterkt nei, vil nok de kommunene få likeså gode avtaler seg imellom som de intensjonsavtalene som allerede er inngått mellom de. Derfor er det viktig at om du tror på din nåværende kommune at den er god nok, så si JA til at den skal bestå. Dermed får vi fortsatt gode nok forhandlingskort om det viser seg å bli tvang, noe jeg da som sagt likevel ikke tror skal skje. Fylkesmannen vil nok prøve seg, men har ikke mer makt til å romstere med kommunegrensene enn det Stortinget går for.

Du har nå gjennom flere innlegg i avisene, fra både forhenværende og nåværende politikere i Gjemnes, fått framlagt argument for at Gjemnes bør tilslutte seg en av byene på hver side av Gjemnes. Dette skal bli så fortreffelig sies det av flere. Jeg mener det ødelegger vårt lokaldemokrati og engasjementet, samt at det spesielt kommer til å gå ut over opparbeida tilbud til befolkningen i det som nå er Gjemnes kommune. Det er også ei ganske så kjent virkning av sammenslåing til større kommuner, at tettheten med «topper» i kommuneadministrasjonene vil æse ut, mye større møtevirksomhet for avklaringer/beslutninger, og at «hender» (ansatte som skal utføre) på grasrota, svært sannsynlig etter ei tid blir færre i antall enn på sammenslåingstidspunktet for kommunene, mens arbeidsmengden og omstendeligheten med saker i alle fall ikke blir mindre.

Så har du dette med tilhørighet. I over 50 år, inntil «Krifast» var bygget, med veiknytninger både til Frei/Kristiansund og nordre Nordmøre/Trøndelag, var store deler av Gjemnes mere avsondret av sitt opprinnelige omland og sin by Kristiansund, enn før da sjøen var hovedferdelsåren. Som han sa bonden på Furset (i grense med Romsdal) til meg: «Det er klart at Gjemnes fortsatt må tilhøre Nordmøre! Det er et for stort fjellparti som stenger for oss delvis fysisk, men vel så viktig stenger noe åndelig for oss mot syd her. Fjordbygdene utover er vårt hovedområde og tilknytning, der vi føler oss heime.»

Unge ungdommer får også stemme ved dette valget, og det sies at 40 % av de som har vært forespurt i meningsmåling ønsker at Gjemnes skal bestå. Det var sterkt! Etter mitt syn må vi beholde Gjemnes som den er, men samarbeide enda mere internt mellom bygdene og samtidig at kommunen utvikler videre sitt samarbeid med de andre kommunene etter behov både sørover og nordover, men holder hovedfokus på samarbeid med Nordmørskommuner. Vi må nå ikke få frykten i oss og tro på «truslene» fra Oslo. Jeg sier det slik omtrent som Eidsvoldmannen i 1814 sa det; «Tror vi ikke på det «umulige», kan vi like godt legge oss ned for at dø»! De hadde en langt verre situasjon å takle, da stod det faktisk om liv eller død med krig i sikte! Likevel stod de på, og hadde troen. Vi får over 200 år etterpå, ei stortingsbehandling der kommunestrukturen blir behandlet liketil i et valgår. Og som nevnt, konstellasjonene politisk vil sannsynligvis få ei «justering» når politikerne virkelig begynner å innse at så mange norske kvinner og menn er imot svært mange av kommunesammenslåingene som har vært oppe til folkeavstemning. Det som så følger er selvsagt at overføringene til kommunene kommer til å bli endret. Bare Molde og Kristiansund er hver for seg forespeila mangfoldige 10-talls millioner i ekstra overføring ved den nye foreslåtte ordning, da på bekostning av bl.a. nabokommunen Gjemnes. Glem det, det kommer ikke til å skje, er mitt tips. Hold derfor hodet kaldt, og hjertet varmt for din kommune Gjemnes. Oppfordringen min er derfor; Stem JA på spørsmål 1: Gjemnes som fortsatt egen kommune. Men for all del, husk også å avgi din stemme på ett av alternativene i spørsmål 2 til hvilken bykommune du ønsker Gjemnes skal tilslutte seg, i tilfelle det ikke blir flertall for spørsmål 1. Hvis ikke ett av alternativene i spørsmål 2 besvares, får ikke kommunestyret de riktige signalene i tilfelle velgerne ikke vil at Gjemnes skal bestå. Min klare oppfordring er da å krysse av i tillegg til JA på 1.spørsmål, et kryss for Kristiansund i spørsmål 2. Som en politiker sa det; bruk ikke bare hodet, men bruk også hjertet når du nå skal avgi din stemme! Det hadde våre «kjøle kjekt» om vi fikk rekordoppslutning om dette valget! Godt valg ønskes dere alle.

Øyvind Silset

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook