I seks dager har befolkningen landet over fått innsyn i rettssaken i Inntrøndelag tingrett der Kristiansund kommune har stevnet staten og krevd vedtaket om sykehusplassering på Hjelset ugyldig.

I sin uendelig lange innledningsprosedyre skisserte Kristiansund kommune sin advokat, Kjetil Wedervang Mathiesen, hva og hvordan man skulle legge frem bevis/faktum i saken. Disse faktum eller bevisene skulle dokumentere at hele lokaliseringssaken var rigget, styrt, planlagt, vilkårlig, korrupt, ugyldig og ikke minst en konspirasjon fra politisk ledelse (Høie og Solberg), styremedlemmer i helse Møre og Romsdal og administrasjon og styremedlemmer i Helse Midt.

Gjennom fire dager med vitneavhør av nær sagt alle impliserte i planlegging, vurdering og beslutning av saken maktet ikke kommuneadvokaten å legge fra et eneste bevis eller faktum.

I stedet for å fremlegge bevis gjennom dokument og i avhør av vitner, ble bevisførselen fra kommuneadvokaten nesten utelukkende en prosedyre med en utrolig rekke udokumenterte påstander, karakteristikker, synsing, innspill og faktafeil. Bare for å nevne et par eksempler på slike faktafeil: Sammenligningen av helikoptertider til Nordsjøen fra Hjelset med Kristiansund. Det er bevisst manipulerende når Storbakken er alternativet, ikke Kristiansund. Det samme gjelder pasientreisetider hvor kommunens advokat gjentatte ganger refererer til en analyse i en tidlig fase, som senere ble rettet opp, hvor det brukes prosentandeler av befolkningen som når det nye fellessykehuset innenfor ulike tidsintervall. Som saksøktes advokat, Erik Bratterud, riktig påpekte gjentatte ganger så var det som å sammenligne epler og pærer. Dess færre folk som bor på Nordmøre dess større prosentandel vil få lengere reisetid til Hjelset. Det det handler om er hvor stor del av befolkningen som når sykehuset raskest. Her kommer Hjelset best ut i alle tidsintervall. Skulle Kristiansunds argument blitt gjeldene for lokalisering av sykehus, så må alle sykehus plasseres lengst mulig unna den største andel av befolkningen. Disse forsøk på å fremføre faktum er manipulasjon av faktum og egentlig lovstridig i seg selv. (Bevisforspillelse)

Bevisførselen var til tider så mangelfull og slett at dommeren nærmere 30 ganger måtte avbryte kommuneadvokaten og be han om å slutte å prosedere, eller anfekte sine påstander, og heller stille vitnene spørsmål, som de kunne få svare på. Og hver gang det kom et spørsmål fram til vitnene og som de fikk svare på, så avkreftet svarene kommuneadvokatens påstander eller forsøk på å føre bevis for sin påstander. Ett etter ett falt alle de såkalte bevis det var skissert i innledningsprosedyren at en skulle legge fram, til bakken.

Det er jo i seg selv et problem for Kristiansund å karakterisere prosessen som førte fram til beslutningen om å legge fellessykehuset til Hjelset som ‘pil råtten’, når samme kommune anførte langt inn i desember 2014 at prosessen hadde vært eksemplarisk. (Helt til A. Eidsvik valgte å trekke seg)

Helseforetakets advokat, Erik Bratterud, gikk punkt for punkt gjennom kommunens såkalte bevis eller faktum i saken og rev dem i filler. Det var ikke noen ingredienser å ha i suppa,- ikke engang en spiker å koke på.

I kommentarer fra flere av landets ledende aviser (f.eks. VG og Adresseavisen) ble det tidlig slått fast at Kristiansund kommune ikke har noen sak. Sunnmørsposten skrev i en leder at Kristiansund kommune ‘dyrker nederlaget’. For alle, unntatt for menigheten i Kristiansund, er dette en sak som er avgjort. Den fant sin slutt i foretaksmøte i Helsedepartementet den 19.12.2014 da statsråd Høie bestemte at det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal skulle ligge på Hjelset. Og Stortinget har etter behandling i SKK konkludert at beslutningen er korrekt.

Det som er underlig er at Kristiansunds ordfører tror at kommunen vinner fram i Tingretten men at kommunen allerede har sagt de vil anke saken videre i systemet.

Det var en gang en som skulle ha mettet en hel befolkning (5000) med fem brød og to fisker.

Det spørs om troen på en suppe uten engang spiker kan redde Robek-kommunen Kristiansund fra dens elendighet. Ikke engang kommunens økonomi blir styrket av å bruke store midler på en tapt sak.

Bjørn Guvåg

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook