Rettssaken er blitt som ventet. Mange midler er brukt for å fjerne sykehuset på Nordmøre:

• Styreleder i Helse Møre og Romsdal (HMR) John Harry Kvalshaug fikk sparken i april 2014. Han er Sp-politiker og mot sentralisering. Han er ferjeskipper og kjenner fylkets geografi, bosetning, kommunikasjonsutfordringer og værlag. Sist, men ikke minst, han er nordmøring og derfor inhabil i lokaliseringsprosessen av et felles sykehus.

• Adm. direktør for vestfoldsykehusene Stein Kinserdal ble isteden tilsatt som styreleder i HMR. Mer kvalifisert enn Kvalshaug? Vestfold lik Møre og Romsdals geografi, kommunikasjoner, værlag og størrelse? Urkomisk.

• Foretakstillitvalgte i Molde og Trondheim klaget adm. direktør Trond Michael Andersen i Helse Midt-Norge (HMN) inn for helseminister Høie. Det er en høyst uvanlig tjenestevei for personalsaker i helsevesenet. Merkverdig.

• Helseministeren pålegger styreleder i HMN Marthe Styve Holte å fjerne Andersen uten styremøte der Andersen kunne kommentere anklagene. Ufattelig.

• Styreleder Holte trekker seg da fra sitt verv. Forståelig.

• Adm. direktør Andersen gjør det samme. Han har ikke noe valg. Sykehuseieren vil ha ham vekk uten at han får anledning til å forsvare seg mot klagene. Mistenkelig.

• På et tillitsmannskurs på hurtigruten «Finnmarken» ble nyheten om Andersens avgang kjent. Tillitsmann for Molde sykehus Bernd Müller, en av klagerne, bryter ut i glede: «Nå er neste direktør som skal gå Astrid Eidsvik». Neste direktør som gikk var Astrid Eidsvik. Er Müller synsk? Eller hva visste han?

• Styreleder Kinserdal i HMR hadde en «konferanse» i Oslo med helseministeren utenfor en heis. Den foregikk med kroppsspråk som kommunikasjonsmiddel. Konferansen tok i underkant av ett minutt. Den må ha vært effektiv, for Kinserdal kunne straks meddele adm. direktør Astrid Eidsvik pr. SMS at helseministeren hadde bestemt seg for Molde. I valgkampen året før hadde han jo sagt at sykehuset skulle ligge i Molde.

• Direktør Eidsvik tok dette til etterretning. Den utredningen hun hadde fått ansvaret for. og brukt lang tid på, var plutselig uaktuell, bare dager før den skulle presenteres. Det endelige ansvaret for plassering av sykehus har sykehuseieren ved ministeren. Han tar altså beslutning uten å se på utredningen først! Eiendommelig.

• Adm. direktør Eidsvik la naturlig nok ikke fram sin utredning. Hun trakk seg fra sin stilling. Tillitsmann Müller i Molde var ikke synsk, han kjente nok til spillet.

• Det hjalp ikke at helseministeren avviste at han hadde tatt standpunkt til lokalisering. Han hadde kun nikket til det han hadde hørt  styrelederen sa. Kinsarvik sa da at han hadde misforstått kroppsspråket til Høie. Han tok «tenkepause» for å vurdere sin egen stilling i romjula 2014. Pausen pågår fremdeles.

Problemet i saken er at dømmende makt (domstolen) skal vurdere om utøvende makt (Regjeringen/v Høie) har brutt det Foretakslovens lovgivende makt (Stortinget) har vedtatt om plassering av sykehus. Ikke rart at tingrettsdommer Ragnhild Vada er sur. Det er en sur jobb hun har i denne saken. Den vil ende med tap for Kristiansund – uansett hvilke revestreker og juks de ansvarlige har bedrevet. Løsningen er politisk, ikke rettslig. Romsdal og Nordmøre må ha hvert sitt sykehus. Noe annet er uforsvarlig for befolkningen, akutt hjelp, avstander, kommunikasjoner, beredskap og værlag.

Steinar Berge

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook