Sist lørdag var jeg sammen med en kamerat, på en av mine mange turer i Moldemarka.

På vei østover fra Øverlandsvatnet mot Tussenveien, ser jeg plutselig en jakthund i fullt driv i skråningen sør for meg. En fuglehund er løs midt i rugetiden for våre skogsfugler og i en tid da små rådyrkalver er svært sårbare.

Vi går videre mens jeg vurderer om jeg skal ringe politiet, men hunden er borte. Ti minutter etter litt lenger øst, dukker plutselig hunden opp i skråningen nord for oss og der er også eieren. Hunden går opp til sin eier som ikke gjør noe tegn til å koble hunden. Snarere tvert imot sender han hunden ut i nytt søk.

Jeg anropet derfor mannen samtidig som jeg begynner å gå opp mot ham. Jeg sier han må koble hunden sin, noe som medfører et sint svar med spørsmål om hvem jeg er. Jeg går opp til ham og presenterer meg, samtidig som jeg påpeker at det er båndtvang og at dette er en fare for rugende fugler. Mannen viser tydelig uvilje og er mest opptatt av hvem jeg er og hva jeg har med dette å gjøre. Jeg sier derfor at om han slipper hunden igjen, så må jeg rapportere ham til viltnemda. Han roper da til seg hunden før han forsvinner opp lia. En sjokkert familie på tur så hele opptrinnet. Ganske opprørt fortsetter jeg turen.

Vel tilbake ved Øverlandsvatnet en times tid etterpå, kommer enda en mann med jakthund. Denne gangen er hunden i bånd, men med GPS peiler og refleksdekken på. På direkte spørsmål bekrefter også han å ha trent hund i marka.

Jeg er dypt sjokkert over at jeg på samme dag treffer ikke mindre enn to personer som midt i viltets mest sårbare tid, driver trening av fuglehund i marka vår. Jeg er selv mangeårig jeger med jakthund og vet hva som bor i disse hundene. En orrhøne eller rype på reir er sjanseløs om disse hundene skulle finne dem og det er jo nettopp det disse hundene er trent for.

Har virkelig ikke voksne mennesker mer respekt for lover og regler? Finnes det virkelig folk med jakthund som ikke forstår hvor risikabelt dette er for viltet vårt?

Mangeårig jeger

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook