I tidligere innlegg har jeg argumentert for at Gjemnes må gå sammen med Molde. Jeg har presisert at dette ikke har noe med at jeg har noe imot Kristiansund, men at jeg tenker kun på framtidige generasjoner og ikke på meg selv som nå har passert 70 år. Jeg har også bedt om argumenter for at vi skal slå oss sammen med Kristiansund, men så langt har jeg ikke fått det. Det eneste var på folkemøtet i Batnfjorden der varaordfører Schjølberg mente å ha et viktig et og det var at det var lettere å få til samarbeidsavtaler med Kristiansund enn Molde.  Ja, ja.

De to intensjonsavtalene som nå foreligger er nesten identiske. Rådmannen hadde en nøytral orientering om disse, men det er vel også hennes jobb, hun er byråkrat og ikke politiker.For oss innbyggerne er det barnehage, skole og eldreomsorg som er viktig.  I fremtiden blir det ikke behov for mange besøk på kommunehuset så hva som eventuelt blir der, er det kanskje ikke så mange som bryr seg om.

Det aller meste blir nettbasert, og det skjer fort.  Avtalene er i alle tilfeller tidsbegrenset til nye vedtak gjøres i de nye kommunestyrene og da er intensjonsavtalene historie.

Respekt

Jeg synes mange av debatten vitner om liten respekt for de som mener noe annet enn en selv. Det rakkes ned på både den ene og den andre, både politiske motstandere og vanlige folk og det blir brukt relativt få saklige argumenter. Hva tror dere innbyggerne synes om det ?

Jeg var eneste tilhører på kommunestyremøte der 3.mai saken ble diskutert, dvs. der saken skulle ha vært diskutert, men det meste av tiden ble brukt på helt andre ting med laaange innlegg om måten innbyggerundersøkelsen ble gjennomført på, om hvordan andre deler av en ny kommune skulle kunne bestemme over oss, litt aggressiv omtale av politiske motstandere  etc., etc., Ære være ordføreren som prøvde så godt han kunne for å få diskusjonen inn på rett spor, men han hadde ingen enkel oppgave, men til slutt kom de fram til en slags enighet.

Egen kommune

Det er en del som fortsatt ønsker at Gjemnes skal bestå som egen kommune. Jeg antar at dette er ut fra følelser og hordan vi har det i dag og ikke ikke ut fra den realitet som vil være en følge av dette og som er:

Vi mister 4 mill pr.år i overføringer. I tillegg vil det bli noen flere oppgaver i kommunene som skal løses, noe som også koster ekstra så 4 mill. er et minimum så gapet mellom inntekt og utgift blir enda større. Det siom er enda verre er at ikke hvis, men når renteøkningen kommer, da blir det virkelig stor beløp som skal ut av kommunekassa. Rådmannen må da følge samme enkle oppskrift som hun brukte for å få kommunen på fote igjen, sparke ansatte og heve eiendomsskatten. Noen andre muligheter finnes neppe og det er kanskje bare to alternativer:

1. Sparke minst 8 – 10 – 15 ansatte, det blir i helse,omsorg og skole. Sjefene blir sittende.

2. Heve eiendomsskatten til maks grense, noe som betyr ca. kr. 3.000,- pr.husstand samt i tillegg sparke minst 5 – 10  ansatte . Sjefene blir sittende.

Er dette et godt alternativ ? Får vi da et godt tjenestetilbud ? Nei, da blir det ganske fort tvangssammenslåing.

Invitasjon fra Kristiansund

Samme dag som det var kommunestyre hadde det kommet en invitasjon fra Kristiansund til Gjemnes om at de var velkomne til forhandlinger. Den kom jo som bestilt og det var vel nettopp det den var. Den var nok bestilt av « noen» i Gjemnes, ellers hadde den nok ikke kommet, for som Per Jostein Halset sa, det har vært helt stille fra den kanten de tidligere.

Kanskje de har mere enn nok med egne saker ?

«Kuvending»

43% av befolkningen gjennom innbyggerundersøkelsen mener at det må være minst tre andre landkommuner som må være med for å forhandle med en bykommune. 23 % mener at det må være minst to. Det har også kommunestyret sagt – helt til siste kommunestyremøte.

Det er et faktum at INGEN andre kommuner på Nordmøre ønsker å slå seg sammen med Kristiansund. Det må være en årsak til det.

Da snur  «Nordmøringene» i kommunestyret og mener at vi likevel skal forhandle alene. Tidligere standpunkt og innbyggernes mening gjelder ikke lenger. Hvorfor, jo, argumentet var at de var redde for bråk ! Når det ikke går den veien en selv vil, da forandrer vi bare på det vi tidligere har ment og mener nå noe annet. Snakk om å ta ansvar ! Godt gjort ! Som ordføreren ganske riktig påpekte, da må vi kunne forhandle som eneste kommune med Molde også.

Innbyggerundersøkelsen

Både ordfører og et samlet kommunestyre gikk inn for innbyggerundersøkelse og det ble sagt at dette var det som ville gi det mest riktige resultatet. Da den ble klar,ble den gjennomgått av rådmannen i kommunestyremøtet og hun konkluderte med at undersøkelsen viser at det er omtrent likt mht valg av de to byene, men det er tross alt et flertall på 50% som vil til Molde og 46% til Kristiansund. Hun snakket så om hva de andre kommunene på Nordmøre vil og som viser at ingen vil slå seg sammen med Kristiansund.

At det var ganske likt mellom de to byene totalt sett er riktig, men fordelingen mellom aldersgruppene synes jeg er veldig viktig og er hovedpoenget for mitt valg. Jeg registrerte ikke at  rådmannen sa noe om det og derfor er det grunn til å minne om at det er det slik :

Ser en på aldersgruppen fra 15 til 29 år, som bør være den viktigste her, sier hele 58 % Molde , mens 37 % går for Kristiansund. Det er 21 % favør Molde.

Ser en på de mellom 30 til 44 år, er det 53 % til Molde og 47 % til Kristiansund.

Så til de som er over 45 er det omtrent likt, mens det blant oss « gamlinger» er det 45/50.

Det sier oss at de yngre vil til Molde, mens det ellers er delt ganske jevnt, så igjen, hvem skal vi ta hensyn til ? De yngre eller de som er « oppi åra». Er det rett at de « oppi åra» skal bestemme over de yngre ?  Jeg synes jeg er respektløst og egoistisk og jeg vil i alle fall ikke gjøre det og vil støtte de unge.

Folkeavstemning:

Her har kommunestyret vinglet frem og tilbake, først folkeavstemning, så innbyggerundersøkelse uten folkeavstemning og nå til slutt begge deler. Slik er det når resultatet ikke blir som en vil, alle muligheter prøves.

Når vi ser rundt oss der det har vært folkeavstemninger så blir en ikke imponert. Det er nesten en vits i mange kommuner, ned mot 14% valgdeltakelse. Hvordan skal kommunestyrerepresentantene  forholde seg til dette ?

Men likevel - til dere unge og vi andre som vil til Molde – vi MÅ gå til stemmeurnene for « motstanderne» kommer til å mobilisere. Ikke la de bestemme over fremtida til flertallet av de unge.  Bruk sosiale medier for å få ut folk for å stemme !

Vi er og blir Nordmøringer uansett !

Jon Hals

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook