Høgskolen i Molde er nå inne i en svært avgjørende fase for å finne sin plass i det nye forsknings- og utdannings-Norge.   For regionen, dens ungdommer og dets næringsliv er Høgskolen en meget viktig faktor i et kunnskapssamfunn.

Molde Næringsforum registrerer med lettelse at styret i det ekstraordinære styremøtet den 12. februar besluttet å sondere mot mulige fusjonspartnere, og primært NTNU. Dette er i tråd med næringslivets ønske som er blitt uttrykt i vårt åpne brev av 9. februar. Vi støtter derfor fullt ut høgskolestyrets vedtak av 09.mars hvor en vedtok at alenegang ikke er ønskelig, samt at en skal ha videre sonderinger mot NTNU.

Høgskolen representerer en del av et system hvor næringsliv, stat og kommuner, helseforetak, finansieringsinstitusjoner, virkemiddelapparat og akademia i vekselvirkning skal fremme regional og nasjonal vekst og utvikling. Vår region har et fremoverlent næringsliv med behov for kompetanse og rekruttering av velkvalifiserte kandidater, videreutdanning av ansatte og prosjektsamarbeid med akademia.  Vi ønsker at Høgskolen i Molde skal spille en aktiv rolle i utviklingen av regionen og bli med på å løfte samfunns- og næringslivet slik at vi kan møte nødvendige utfordringer og omstillinger. For å få til dette er høgskolens valg av strategi fremover helt avgjørende.

Vi har tidligere advart mot å stå alene i det landskapet som nå formes innen høyere utdanning. Videre har vi pekt på NTNU som den mest aktuelle fusjonspartner av flere grunner. Gjennom fusjon mellom NTNU og Høgskolen i Ålesund, er det etablert en positiv akse mellom vårt fylke og NTNU. Vi ønsker at Høgskolen i Molde skal være en del av denne aksen. NTNUs primærargument for å fusjonere med høyskolene i Ålesund og Gjøvik var deres sterke inngrep med regional industri og å utnytte dette i forskning og utdanning for hele NTNU. Høgskolen i Molde og regionens næringsliv vil kunne bidra med det samme. Molde sitt unike fagmiljø i logistikk vil understøtte NTNUs profil. I tillegg vil helsefaglig kompetanse fra Høgskolen i Molde og pågående fysisk utbygging av Campus gi interessante muligheter. Helse Midt-Norge er definitivt et regionalt foretak som vil ha behov for nevnte fagkombinasjoner.

Vi registrerer at deler av logistikkmiljøet ved Høgskolen i Molde argumenterer sterkt for NHH fremfor NTNU. NHH representerer et alternativ som også har potensiale, men dette gir etter vår mening færre muligheter for et samlet miljø. For det første vil en fusjon med NHH føre til splittelse av fagmiljøene ved Høgskolen i Molde, da helsefag ikke vil finne sin naturlige plass i en slik konstellasjon. For det andre har ikke NHH samme tette relasjoner mot næringsliv og offentlig virksomhet som NTNU har i dag. Møre og Romsdal ligger fremdeles lavt i forhold til å tiltrekke seg midler fra virkemiddelapparatet som skal stimulere til økt industriell innovasjon og dermed styrket konkurransekraft. Vi mener at en fusjon med NTNU vil kunne bidra til økt relevant forskningsaktivitet rettet mot vårt regionale nærings- og arbeidsliv for øvrig.

Oppsummert: Molde Næringsforum er svært opptatt av at Høgskolen får optimal mulighet til å utvikle seg videre og bidra til Kunnskapsdepartementet sitt ønske om et kvalitetsløft innen høyere utdanning og forskning.   Vi mener dette best kan gjøres ved fusjon med NTNU og ønsker lykke til med prosessen.

Olav Gjerland, styreleder Molde Næringsforum

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook