Journalist Arild Myhre har i Tidens Krav 10.02.16 et stort oppslag der har trekker frem en gammel uttalelse fra Kåre Ellingsgård (Ap), som hevder at det aldri har vært besluttet noen ny sykehusstruktur eller bestemt plassering av et nytt offentlig sykehus i Norge uten at det har vært en politisk avgjørelse. I Romsdals Budstikke dagen etter har Kristin Sørheim og Jenny Klinge (Sp) et leserinnlegg der de hevder at politikken har abdisert, og at såkalt «faglege beslutningar» basert på «faglege utgreiingar» skal bestemme lokalisering og organisering. Slike paradokser oppstår svært ofte når politikere skal forsøke å forsvare eget partis politikk.

I denne sykehussaken har det vært to viktige beslutninger. I 2012 ble det av helseminister Anne Grete Strøm-Erichsen, da Jens Stoltenberg (Ap) var statsminister, vedtatt at sykehusene i Molde og Kristiansund skulle legges ned og erstattes med et fellessykehus for Nordmøre og Romsdal. Dette var en politisk beslutning, de faglige analysene til Oslo Economics hevdet at fortsatt to sykehus var den beste løsningen. Her har altså Kåre Ellingsgård rett, beslutningen om å legge ned sykehusene i Molde og Kristiansund var en politisk beslutning i strid med de faglige rådene, fattet av Ap med Sp som et viktig støtteparti til regjeringen den gang.

Oslo Economics vurderte også lokalisering av et fellessykehus, og konkluderte med at beste lokalisering ville være sentrumsnært Molde, dvs. Eikrem. Daværende direktør i HMR, Astrid Eidsvik, utelukket imidlertid Eikrem, uten annen begrunnelse enn at det ikke ville blitt akseptert i Kristiansund. Den virkelige grunnen var nok heller at Eikrem ikke ville blitt akseptert i Ålesund, da ville fellessykehuset ha større pasientgrunnlag enn sykehuset i Ålesund. Aktuelle lokaliseringer ble derfor begrenset til å ligge minst 20 minutter utenfor bysentrene.

Gitt disse politiske begrensingene, som utelukket sentrumsnære lokaliseringer, konkluderte Oslo Economics med at beste lokalisering av et fellessykehus var bynært Molde, dvs. Hjelset. Også de øvrige faglige analysene hadde samme konklusjon. Beslutningen i 2014 fattet av helseminister Bent Høie (H) om å lokalisere fellessykehuset til Hjelset var altså i tråd med samtlige faglige utredninger. Her har Sørheim og Klinge (Sp) rett, lokaliseringen var ikke en politisk beslutning, men basert på faglige utredninger. Men politikken hadde ikke abdisert – at det skulle være fellessykehus og at sykehuset ikke skulle være sentrumsnært, var politisk bestemt, dvs. uten faglige analyser å støtte seg på.

Rasmus Rasmussen, Molde

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook