Romsdalshalvøya er i dag det vi kan kalle en hverdagsregion. Dette er ikke noe noen har vedtatt, men noe som har oppstått over tid på grunn av naturlige forutsetninger og befolkningens egne valg.

Vi trenger ingen folkeavstemminger for å fastslå dette. Det er nok å se på hva innbyggerne gjør i hverdagen. Fylkesstatistikken for Møre og Romsdal viser at et stort flertall i dagens kommuner på Romsdalshalvøya arbeider, pendler, handler og tar videregående utdanning innen dette geografiske området. I tillegg leser de fleste av oss samme avis og bruker samme flyplass.

Om få år vil det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal komme på Hjelset. Dette vil knytte oss ytterligere sammen. Hovedmotoren i regionen er selvsagt byen Molde med alle sine arbeidsplasser, varierte næringsliv og store handelstilbud, men også omlandet bidrar svært mye inn i hverdagsregionen.

Administrativt er imidlertid Romsdalshalvøya fremdeles delt i sju kommuner med grenser som i stor grad er skapt av gamle prestegjeld. Kanskje er det også derfor enkelte syns å ha et nærmest religiøst forhold til disse grensene? Ikke det at det er noe galt med gamle prestegjeld, men verden har nok forandret seg radikalt siden kirkebåtene og karjolene var vanlige framkomstmidler.

Kanskje er det nå på tide at også de administrative grensene tar steget inn i vårt århundre?

Kommunereformen gir oss nå en unik mulighet til å samordne de administrative grensene med den bo og arbeidsmarkedsregionen som folkets egne hverdagsvalg har skapt. Få geografiske områder ligger så godt til rette for å kunne skape en solid og kraftfull enhet som Romsdalshalvøya.

Men for å utnytte dette må vi få øynene opp for hvilke fantastiske muligheter vi har sammen.

Mange av ungdommene våre ser det! Men klarer vi voksne å heve blikket og fokusere mer framover enn bakover. Hva så med de av oss som er lokalpolitikere? Tør vi legge bort byskrekk, egoisme, nostalgi og gamle prestegjeld for å se 20-50 år fram i tid? Vi folkevalgte er utpekt av folket til å lede. Da blir det etter min mening helt meningsløst å sitte musestille til vi ser hvilken retning flokken løper, for så å dilte etter. Vi må tørre å utfordre det bestående og gamle tenkemåter! Vår oppgave er å sette oss godt inn i problemstillingene, ta standpunkt, og så argumentere for hva vi mener er det riktige. Da er det også svært viktig at vi klarer å se og synliggjøre mulighetene.

Jeg liker å sammenligne kommunereformen med en tog-avgang. Hvis vi bare hekter sammen sovevogner blir det behagelig å sove, men vi kommer ingen vei. Å la lokomotivet kjøre avsted uten vogner er vel også svært lite fornuftig. Trenger jeg si noe mer….? Vi nærmer oss nå raskt tidspunktet for avgang for kommunereformtoget. Da er det kanskje på tide å få koblet sammen lokomotiv og vogner.

På denne bakgrunn mener jeg det er på høy tid å heve fanen for å utnytte de store mulighetene som ligger i at vi på Romsdalshalvøya har utviklet oss til en felles hverdagsregion. Sammen rår vi over store ressurser, og når vi samtidig er en naturlig geografisk enhet, gir dette oss de beste forutsetninger for å lykkes sammen. Denne sjansen bør vi ikke la gå fra oss!

Vi har nå muligheten til å tegne en ny kommunegrense ut fra morgendagens utfordringer og sammen danne en sterk og vekstkraftig kommune på Romsdalshalvøya. Telemarksforskning sine utredninger gir oss all nødvendig faglig dekning. Den nye kommunen vil også uten tvil oppfylle alle kommunereformens forutsetninger. Men det aller viktigste er at dette vil bli en kommune med en utviklingskraft som svært mange kan misunne oss!

Det store spørsmålet er bare om vi har motet og lederskapet som skal til!

Bjørnar Danielsen, kommunestyrerepresentant i Gjemnes (AP)

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook