Steinar Berge har i avisen Tidens Krav 08.02.16 et innlegg angående punkt 1 i journalist Arild Myhres dobbeltsidige oppslag 03.02.16, om kommuneadvokaten i Kristiansund sin forhåndsprosedering i media i rettsaken mot helseforetaket og helseministeren. Punkt 1 dreier seg om utskiftingene i styret til HMR våren 2014, der styreleder Kvalshaug ikke fikk fornyet tillit. Kommuneadvokaten har dette med som ett av punktene i det han hevder var en lovstridig prosess.

Les innlegget til Steinar Berge her:

Berge mener å ha svaret på hvorfor styreleder Kvalshaug ikke fikk fortsette. Den første grunnen var at Kvalshaug er nordmøring. Berge mener å vite at det i «Strategi 2020» allerede var bestemt at plasseringen skulle være i Molde. Utredningene var kun et skuebrød for befolkningen. Kvalshaug måtte derfor byttes ut med noen man kunne stole på var Molde-vennlig.

Dette argumentet fra Berge sier rett ut at de faglige utredningene er korrupte, med konklusjoner bestilt av oppdragsgiver. Eksempelvis tilgjengelighetsanalysene fra Asplan Viak. De tar utgangspunkt i bosetting- og befolkningsprognoser utarbeidet av SSB, samt opplysninger om dagens og framtidig planlagt veinett utarbeidet av Statens Vegvesen. Det er uklart om Berge mener også disse er korrupte. Men Asplan Viak må ifølge Berge åpenbart ha levert utredninger med bestilt resultat. Problemet er at de matematiske beregningene er gjort med automatisert programvare, og er derfor ikke manipulerbare. Beregningene er tvert imot svært etterprøvbare, hvem som helst kan i prinsippet kjøre de samme beregningene og kontrollere svaret.

Det som derimot er påvirkbart er forutsetningene for beregningene. Og her har det vært gjort betydelige forsøk på manipuleringer. Beregningene Asplan Viak utførte i 2012 viste at Hjelset ville ha størst pasientgrunnlag, og hadde også de korteste utrykningstidene. Da Eidsvik bestilte nye analyser 2014 forsøkte hun å endre på dette, og fastsatte selv pasientgrunnlaget. Teoretisk er pasientgrunnlaget avhengig av nærmeste alternative sykehus, dvs. i Trondheim, Ålesund og Lillehammer, men man utelot Lillehammer i beregningene i 2012. Med Eidsviks egendefinerte pasientgrunnlag i 2014 fikk Storbakken like stort pasientgrunnlag som Hjelset. At lokaliseringen ikke hadde innflytelse på pasientgrunnlaget var en så stor faglig svakhet, at HMR ikke så noen annen utvei enn til slutt å be Asplan Viak lage korrigerte analyser, der man igjen tok hensyn til Ålesund og Trondheim.

Steinar Berge har altså rett, det har vært forsøk på å bestille et ønsket resultat fra utredningene. Men han tar helt feil når det gjelder hvilken konklusjon som ble forsøkt bestilt. Det var Eidsvik som forsøkte å bestille en konklusjon til fordel for Storbakken, ved å «nulle ut» forskjellene som hun selv kalte det.

Også i utredningene fra Sintef ble forskjellene nullet ut. Selv om alle forskjeller var i favør Hjelset, så hevdet man at de var for små til å være beslutningsrelevante. Å ignorere et par forskjeller kan gå, men når alle forskjeller går i samme retning, da blir summen ikke lenger ignorerbar. Til overmål argumenterte man for at forskjellene ville jevne seg ut over tid. Enten foregrep Sintef en beslutning i tråd med Eidsviks ønske om Storbakken, eller så kan Kristiansund se fram til en minst like positiv utvikling som i Molde etter at Hjelset ble valgt som lokalisering.

Den andre grunnen var at Kvalshaug er fergeskipper. Han «har inngående kjennskap til en rekke forhold som kunne forkludre diskusjonen om den mest egnede plassering av fellessykehuset. Her kan nevnes i fleng veistandard, ferjer, fjorder, øykommuner, bosetning og utfordrende værlag». Den nye styrelederen er fra Vestfold, og folk derfra har åpenbart manglende innsikt i slike forhold. Formodentlig gjelder det også de fagpersonene som har utført analysene bestilt av Eidsvik, og resten av styrerepresentantene. Berge gir fergeskipper Kvalshaugs kvalifikasjoner de beste skussmål, verre er det med kvalifikasjonene til de andre ser det ut til.

Den trede grunnen er ifølge Berge: «Man så det som lite trolig at du kunne bestikkes til å ta et standpunkt for sentralisering når du har vært ordfører på Averøy for Senterpartiet.» Mer direkte går det ikke an å si at helselederne er korrupte og bestukket.

Berge avslutter med å hevde at det må være et sykehus i Romsdal og et sykehus på Nordmøre. Sentralisering av akuttbehandling er vettløst, mener han. Også jeg var i lang tid forkjemper for to sykehus. Men erfaringene fra det siste året har fått meg til å innse at fortsatt to sykehus på Nordmøre og i Romsdal ikke er en farbar løsning. Man har kontinuerlig og til fulle demonstrert at mottoet «vi gir oss aldri!» er høyst reelt. En slik holdning vil bare medføre en evigvarende destruktiv kamp om funksjoner og ressurser, der man på Nordmøre ikke aksepterer andre løsninger enn sine egne.

Det er igjen grunn for å minne om at kravet om fellessykehus kom fra Nordmøre. Orkide, ordførerkollegiet på Nordmøre, krevde 11.01.2010 at et felles sykehus for Romsdal og Nordmøre ikke skulle ligge i Molde: http://www.tk.no/nyheter/article4799253.ece. På det tidspunktet kjempet man i Molde fortsatt for to sykehus: http://www.rbnett.no/lokal/molde/article273926.ece

Og KomVekst gikk enda lenger, de ville året etter, 17.01.2011, legge ned sykehuset i Orkdal for at det nye fellessykehuset for Nordmøre og Romsdal skulle bli det eneste akuttsykehuset mellom Ålesund og Trondheim: http://www.rbnett.no/nyheter/sjukehus/article300368.ece. Nordmøringene ville altså rane til seg ikke bare ett, men to sykehus, og ba statsminister Stoltenberg og helseminister Strøm-Erichsen om å hjelpe til. Men alle faglige analyser, utført av nøytrale eksterne eksperter på oppdrag av HMR og Eidsvik, har konkludert med at Hjelset er beste lokalisering av et fellessykehus for Nordmøre og Romsdal. For store deler av Nordmøre er Hjelset nærmere enn dagens sykehus i Kristiansund, og fellessykehuset på Hjelset vil være et større og bedre sykehus med flere funksjoner.

Rasmus Rasmussen, Molde

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook