Det gjelder punkt 1.  Styreleder i HMR John Harry Kvalshaug fikk sparken våren 2014, i god tid før beslutningen om plasseringen av fellessykehuset skulle tas i desember. Kvalshaug sier han ”ikke kan se noen årsak til at han alene ble vraket og har aldri før opplevd at slikt ikke ble begrunnet”. Her kan jeg hjelpe: Det er tre årsaker til at du ble vurdert som helt uegnet som styreleder når plassering av fellessykehuset skulle besluttes.

For det første er du nordmøring. Det var allerede bestemt i ”Strategi 2020” at plasseringen skulle være Molde. Plasseringsutredningene var skuebrød for befolkningen. Her trengte man en moldenser som styreleder og ikke en nordmøring. Det ville likevel være for lett gjennomskuelig, så man fikk tak i en adm. direktør fra Vestfold som man kunne stole på i så måte som styreledererstatning.

For det andre: Du er fergeskipper. Det innebærer at du mer enn de aller fleste har inngående kjennskap til en rekke forhold som kunne forkludre diskusjonen om den mest egnede plassering av fellessykehuset. Her kan nevnes i fleng veistandard, ferjer, fjorder, øykommuner, bosetning og utfordrende værlag spesielt høst og vinter.

Nei, her var nok en styreleder fra Vestfold, et fylke uten fjorder, med autostrada og jernbane tvers gjennom fylket og uten ekstremvær å foretrekke. Nordmøre der sykehuset skal fjernes er 2,7 ganger større enn Vestfold fylke, som har 2 sykehus. Den totale befolkningen i Vestfold har maksimalt 40 km på gode veier til nærmeste sykehus. Kirurgisk akuttbehandling for befolkningen på Nordmøre skal sentraliseres til Romsdalen. Alle undersøkelser verden over viser uten unntak at tidsfaktoren her er avgjørende for resultatet. Det er derfor det heter akutt, eller tiltrengende øyeblikkelig hjelp. I Nasjonal helse- og sykehusplan heter det at befolkningen skal ha like god tilgang på helsetilbudene uansett hvor man bor i landet. Det motsatte oppnås ved sentralisering av akuttilbudene, der tidsfaktoren er den mest avgjørende.

For det tredje: Man så det som lite trolig at du kunne bestikkes til å ta et standpunkt for sentralisering når du har vært ordfører på Averøy for Senterpartiet.

Sentralisering og nedlegging av funksjoner i de lokalsykehusene som er igjen i dag i vårt langstrakte og distriktbosatte land er lite gjennomtenkt. Sentralisering av akuttbehandling er vettløst. Kvaliteten av helsetilbudet blir for deler av befolkningen dårligere og de totale kostnader blir høyere, ikke lavere. Det må være et sykehus i Romsdalen og et sykehus på Nordmøre.

Steinar Berge

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook