FFI-rapport 2015/00322 og plansje 2,6 som jeg refererte til er en økonomisk rapport laget for de nasjonale beslutningstagerne, basert på empiriske data i beste akademiske stil.

Plansjen viser investeringer og utgifter i prosent av forsvarsbudsjettet fra 1970 til 2015. Og viser en graf der disse prosentene ligger tilnærmet flatt i hele perioden. Det vil si at andelen i prosent er omtrent den samme før og nå. Også for investeringer, med unntak av en øking på 1980 tallet for et kort tidsrom.

I 1970 var forsvarsbudsjettet ca 20 milliarder. I 2015 er det 43 milliarder. Men kostnadene er i andel prosent det samme før og nå. I 1970 holdt man seg med 180000 mobsoldater og 90000 i HV. I dag holder vi oss med 5000 soldater i de tre forsvarsgrener og 42000 i HV.

Hvordan er det mulig? Selv var jeg med på alle nedleggelser i Hæren fra 1988 til jeg sluttet i 2000. Alle omorganiseringer skjedde med utvalgsarbeider der mandatet var å tilføre mer til den spisse enden. Det vil si kutt i enheter, i ledelse og administrasjon. Også den siste utredningen som gav forsvarssjefens siste råd/anbefaling hadde et slikt mandat. Den spisse enden, les stridsevnen, skulle styrkes.

Lutnes må ta sin del av ansvaret for det som har skjedd. Han sier i sitt innlegg at vi i dag har ca 16000 ansatte i Forsvaret, herav 11000 kontorfolk, 5000 krigere og ingen reserve. Han må ha vært med på dette selv.

Hvis dette ble resultatet av alle omorganiseringer og kutt over 20 år, hvor ble det av den spisse enden?

Dette viser at alle forsøk på å styrke den spisse enden i de tre forsvarsgrener har vært til de grader mislykket. Total fiasko.

Heimevernet derimot nevnes ikke engang av Lutnes i denne sammenheng. Han sier 5000 krigere og utelater HV sine 42000. Typisk for den holdning forsvarets øverste ledelse har vist HV siden opprettelsen. HV regnes ikke med i den stridende delen av forsvaret. 3% av forsvarsbudsjettet koster HV årlig. Nå det eneste vi har tilbake som kan ta ansvar for vårt territorium.

Og den eneste forsvarsorganisasjon som har lykkes i sin omstilling. HV er nå halvert siden starten. Det har gitt HV et løft til investeringer slik at vi ikke kjenner igjen HV-soldaten før og nå. En betydelig oppgradering. Det er bare å gratulere. HV har styrket sin spisse ende betydelig. Men får fortsatt ingen kreditt for dette. Hverken politisk eller militært. Ingen av disse ser HV sin vei, som om de ikke eksisterer. Selv om denne organisasjonen med et minimum av økonomisk løft fra 3 til 6 prosent av forsvarsbudsjettet ville kunne få et ytterligere løft i stridsevnen.

Det gjør meg sint. Og skuffet. Slutt med sutringen over etableringen av HV!!  Forsvarsledelsen har sutret siden 1948. Gi HV et nytt løft. Det er den rimeligste styrking av vår stridsevne.

Og så kunne man sagt mye om sprekkene til F 16. Jeg mistenker at en dårlig bemanning er en like god årsak til at bare 16 av dem flyr. Hvor er de 41 andre? Står de på lager? I så fall burde de vært skrotet for lengst, lager for disse vil koste hundrevis av millioner årlig. Noen sier de står i Arisonas ørken. Hvordan kom de i såfall dit? De kan jo ikke fly. Skal bli spennende å se hvor det blir av dem.

Ulf T. Kolstad, oberstløytnant (P)

---

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook

Ulf Kolstad