Rådmannen har 17. november lagt fram sin budsjettskisse for 2016. Den ble behandlet i det lukkede Høyre-ledede budsjettutvalget mandag 23. november og i formannskapet tirsdag 24. november Kommunestyret skal vedta budsjettet 17. desember.

Budsjettforslaget som formannskapet vedtok å legge fram for kommunestyret, var det forslaget som man kom fram til i det lukkede samarbeidsutvalget mellom de fire partiene som har forpliktet seg til å stemme sammen i alle budsjettsakene.

Disse partiene har til sammen 31 kommunestyremedlemmer, av disse er 17 fra Høyre, altså flertallet.

Intet de skulle ha sagt

Det var da også Høyres gruppeleder som la fram forslaget i formannskapet. Resten av kommunestyrets 47 medlemmer, dvs. 16 medlemmer, har intet de skulle ha sagt i budsjettsakene, som er de viktigste sakene i fireårsperioden.

Det er likevel meget viktig at disse fire opposisjonspartiene er kritiske og legger fram sine forslag selv om de vet at de blir stemt ned, noe vi ser tendenser til i referatet fra formannskapets budsjettbehandling.

En karikatur

At flertallspartiene kan delta i en slik karikatur av et kommunestyre, er ufattelig. Høyre har fått makta med 17 av 47 kommunestyremedlemmer. KrF og V har vært med på noe liknende tidligere, men for Ap er dette en total omlegging.

Pleie- og omsorgsbudsjettet for sjuke eldre er skåret ned ved at 16 sjukeheimsplasser er foreslått nedlagt fra 1. februar 2016, derav åtte plasser på Glomstua. Dersom dette gjennomføres, vil Molde kommune unngå tilsynssaker fra fylkesmannen om tre pasienter på ett rom og om 95-åringer på badet. Men budsjettet viser ingen løsning på hvorledes kommunen nå skal ta seg av de 16 flere sjuke eldre som ikke får plass i sjukeheim. Helseplanen sier at de skal tilbys plass i bofellesskap, altså i egen bolig i konsentrert bebyggelse med kommunale heldøgns tilbud etter behov. Budsjettforslaget viser likevel ingen slike nye boliger. Tvert om sies det at de neppe kan være ferdig før i 2018. Planleggingen er ikke begynt ennå.

Flertallet

Flertallsgruppens forslag til investeringsbudsjett i de kommende fire årene gir ingen antydning til en skinnende eldreomsorg som ordføreren har lovet oss. Investeringsbudsjettet er på hele 1.376.384.000 kroner, men ikke en krone av disse er avsatt til bygging av omsorgsboliger for eldre. Omtrent alt skal lånefinansieres. Det eneste flertallspartiene har endret på er at de har fått fram et forslag om å bevilge 60 millioner til sjøfronten. Dette stemte opposisjonspartiene (SV, Sp og BOL) imot. Vi må bare fastslå at det investeringsbudsjettet H med følge har foreslått, er fullstendig uakseptabelt for pleie og omsorg.

Den andre løsningen for sjuke eldre er heimesjukepleie. Likevel har ikke rådmannens budsjettskisse forslag om en eneste ny heimesjukepleierstilling. Samtidig som det trappes ned på antall pasienter og på bemanningen i sjukeheimene, må heimesjukepleien styrkes. Ellers henger ikke pleie- og omsorgstjenesten sammen neste år. Flertallspartiene foreslo å øke bevilgningen til heimesjukepleie i 2016 med 2 mill. kroner. Dette ble enstemmig vedtatt. Men samtidig stemte formannskapet for å redusere denne bevilgningen i 2017 med 2 mill. kroner! Dette bare viser på nytt at Molde kommune ikke har noen plan for hva som skal skje med eldreomsorgen i de neste fire årene, verken i heimesjukepleien eller med omsorgsboliger. Å framheve redusert hygiene for de sjuke eldre er et blindspor.

Vi har tidligere gitt uttrykk for anerkjennelse av det utredningsarbeidet som er utført av en gruppe under ledelse av utredningssjef Randi Myhre. Rapporten legges nå fram for kommunestyret som egen sak. Vi vil anbefale alle som er interessert i eldreomsorgen om å sette seg inn i rapporten, selv om den er på 55 sider.

Man vil da se at rapporten gjennomanalyserer situasjonen i dag, men har ennå ikke tatt fatt på utviklingen framover. Antall eldre øker raskt, med 650 over 67 år fra 2014 til 2019, eller med 130 per år. Selv om det er relativt få eldre i Molde som får hjelp fra kommunen, øker behovet ubønnhørlig. Rådmannens økonomiplan for årene 2016–2019 tar ikke høyde for noen vekst, heller ikke flere sengeplasser på Råkhaugen når 16 plasser blir ledige fra 2017 når Krisesenteret har flyttet til Øvre veg. Dette til tross for at antallet personer med demenssjukdommer øker for hvert år. Heller ingen nye stillinger for heimesjukepleiere på fire år! Det er helt klart at rådmannens forslag til økonomiplan for kommunens suverent største utgiftsområde, er klart urealistisk og underbudsjettert. Dette vil nok også fylkesmannen se. Det haster med å få fram en konkret plan for de kommende årene for kommunens største tjenesteområde!

Vi håper derfor at rådmannen gir utredningssjefen i oppdrag å føre utredningen om helse- og omsorgstjenestene framover i tid og at han sørger for fart i planleggingen av eldreboliger med heldøgns vakt og tilbud. Heimesjukepleien vil også kunne arbeide mer effektivt om de sjuke eldre får en mer konsentrert bosetting. Det er mye tid som går tapt når heimesjukepleierne skal kjøre rundt i kommunen for å møte klientene sine. De sikreste rådene vil administrasjonen få fra dem som daglig står for tilbudene til kommunens sjuke eldre og deres tillitsvalgte.

--

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook