I vår urolige tid med islamistiske terrorister på alle førstesidene, er det viktigere enn noen gang med kunnskap og is i magen. Jeg er kristen, men jeg har muslimske venner. Vi er nok ikke enige når det kommer til de store spørsmålene. Men dette er ting vi kan prate om over en god middag og med godt humør.

I disse dager er det utrolig lett å kaste seg på fordomsbølgen. Fordommene kommer som oftest fra mennesker som ikke gidder å sette seg inn i Islam, mennesker som elsker de store tabloide overskriftene. Jo da, hat kan virke samlende og sterkt, men det kommer ikke mye fred ut av det.

Vi burde ha ære nok til å møte meningsmotstanderne våre på deres sterkeste, og legge godviljen til – ikke sparke dem mens de ligger nede, basert på frykt og kunnskapsløshet.

Jeg er ingen ekspert i Islam, men jeg forsøker å sette meg inn i hva de som er det sier. Ja, det finnes voldelige tekster i Koranen, som omtaler de vantro med voldsomme ordlag. Muslimske lærde leser tekstene utifra hva som skjedde i Profetens liv da de ble skrevet. Lurt! De ble skrevet inn i en sammenheng hvor Profeten og hans lille flokk ble truet på livet fra mange kanter. Som teolog er jeg vant til å sette tekstene i en kontekst/sammenheng. Vi har en lang tradisjon for dette i kirken, og fortolkningslæren har jeg stor sans for.

Så må vi da spørre oss selv: skal vi lære om Islam av syke, barbariske terrorister, eller skal vi lytte til de som har kunnskap om Profetens liv og som faktisk leser Koranen (ikke bare nøye utvalgte tekster) og lever etter den? Om vi velger å la terroristene tolke Islam for oss, så blir det som å la Ku Klux Klan tolke Jesu budskap. Da legger vi iallefall ikke godviljen til. Da ønsker vi å misforstå. Vi blir med på spiralen av hat, fordommer og vrangforestillinger.

Ekspertene sier at den store majoriteten av de som er tilknyttet Daesh (IS) som oftest er kriminelle, som ikke er spesielt religiøse. De drikker f. eks. alkohol – noe man ikke skal som muslim. Etterforskere har faktisk funnet bøkene «Koranen for dummies» og «Islam for dummies» på søkeloggen til en terrorist. Det sier noe om andre motiver enn religion.

Norske muslimer mener at Daesh tråkker på Profetens budskap. De hevder at Islam er en fredelig religion. Da snakker de ikke om hvordan muslimer i de forskjellige kulturer oppfører seg, men hva Profeten Muhammed sto for og hva han hevdet. Om vi leser «Sinaipakten» (628 e. Kr.) som Profeten Muhammed gjorde med kristne i sitt område – så kan vi kanskje forstå denne påstanden bedre. I denne pakten, som Profeten skrev bare 4 år før sin død, sverger han å beskytte de kristne – og han krever at alle hans tjenere, hjelpere og etterfølgere gjør det samme.

Det er en fredsbyggende Profet som kommer frem i skriftet. Han garanterer for de kristnes sikkerhet med gode ordelag. Han skriver blant annet at ingen tvang skal være på dem, ingen geistlige skal fjernes fra jobbene sine og munkene skal bo trygt i sine klostre. Ingen skal ødelegge kirkene deres. Profeten skriver at de kristne er hans borgere og allierte. Ingen skal tvinge dem til å reise, eller tvinge dem til å kjempe. Muslimene skal kjempe for dem, skriver han.

Det som er spesielt – og som setter Daesh i en pinlig posisjon – er at Profeten skriver at denne pakten gjelder kristne i det fjerne og det nære, og at den er gyldig til verdens ende/ den siste dag. De som gjør imot denne ødelegger Guds pakt og er ulydige mot sin Profet, skriver han. Men Profetens pakt og Jesu ord: «Salige er de som skaper fred, for de skal kalles Guds barn» – skulle alt ligge til rette for fred mellom muslimer og kristne. Og sammen skal vi stå mot terror og ondskap.

John Sylte

Prest

--

Vil du skrive i På tråden? Legg inn ditt korte innlegg her!

Vil du skrive leserinnlegg? Skriv inn ditt innlegg her!

Her finner du meningsstoffet i Nordvest debatt - Rbnetts nye meningsportal

Følg Nordvest Debatt på Twitter

Følg Nordvest Debatt på Facebook

«Om vi velger å la terroristene tolke Islam for oss, så blir det som å la Ku Klux Klan tolke Jesu budskapt», skriver John Sylte i dette leserinnlegget, og advarer mot å kaste seg på fordomsbølgen. Foto: Richard Nergaard