Tips oss

Tips oss på 992 53 000

  • Ring 992 53 000
  • Send e-post til tips@rbnett.no
  • Send SMS eller MMS med bilder til 2399, kodeord RB TIPS
(Foto: Scanpix)

Foto: Scanpix

Trenger nye tiltak for unge

«Det har vært en sterk økning i antallet unge på uføretrygd.»

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm vil gi tilskudd til bedrifter som ansetter ungdom som står i fare for å falle utenom arbeidsmarkedet, skriver Aftenposten. Bjurstrøm har allerede snakket med NHO om sitt forslag. Hun ønsker å rydde plass til en slik satsing i revidert nasjonalbudsjett som regjeringa legger fram i mai. Ordningen skal hjelpe unge mennesker som har det vanskelig i et fritt arbeidsmarked, for eksempel unge som sliter med psykiske problemer eller rus.

Det er et spennende tiltak
arbeidsministeren fremmer. For mange unge mennesker vil det være av stor betydning å få prøve seg i arbeidslivet. Forskning viser at dette er den beste vegen ut av hverdagen som støttemottaker. Utfordringen er at mange bedrifter ikke våger å ta risikoen som det medfører å ansette en ung person som har vært lenge utenfor arbeidslivet. Bedriften vil kunne motta lønnstilskudd i opptil tre år. I tillegg åpnes det for at den som får jobben kan være midlertidig ansatt i opptil tre år. Det er viktig at dette praktiseres ryddig.

Aftenposten har de siste ukene omtalt flere interessante problemstiller rundt unge arbeidsledige. Dette har skapt en sunn politisk debatt om hvordan Nav sin tiltakspakke fungerer. Det er spesielt alvorlig at mange unge mennesker ikke får den oppfølgingen de trenger. Artiklene har også vist at det er store forskjeller mellom ulike regioner. I Telemark får 70 prosent av de som gjennomfører «arbeid med bistand» fast jobb. I Sogn og Fjordane er det til sammenlikning 15 prosent som ender om med fast jobb.

Et lønnstilskudd kan virke motiverende for bedrifter. I første omgang vil man iverksette et prøveprosjekt med 500 personer. Dersom dette gir ønskede resultater vil man vurdere å videreføre prosjektet. Samtidig som man jobber med den overordnede problemstillingen tror vi det kan være lurt å sette i gang slike prøveprosjekter. Da får man en rask pekepinn på om man oppnår de ønskede resultater. Norge har opplevd en sterk økning i antallet unge på som mottar uføretrygd. Ifølge statsråden har antallet uføre 20 -24-åringer økt fra 2506 til nå 3682 på seks år. Dette viser tydelig behovet for nye tiltak.

Mer å lese på Rbnett:
Leder

LEDER TORSDAG 30. JULI:

Nye byggeregler gjør det enklere

«Også for huseiere er de nye reglene godt nytt.»

LEDER ONSDAG 29. JULI:

Fornuftig med flytevestpåbud

«Redningsvest er ingen tvangstrøye fra myndighetene.»

LEDER TIRSDAG 28. JULI:

Politikerne vil ha mer innflytelse

«De savner mer samarbeid og politisk diskusjon fra sak til sak.»

LEDER MANDAG 27. JULI:

Nei, du får ikke vite alt

«Å følge med på hva politiet gjør, er en viktig jobb for pressen.»

LEDER LØRDAG 25. JULI:

Tannleger i akutt vaktberedskap

«Det kan da ikke være stor kostnad å administrere tannlegevakt.»

Tom Nordlie-interesse etter tv-kamp

Hanna Lyche fikk vise seg fram under Molde J19s kamp på TV 2.

Raumarock er i gang

Foran et par hundre oppmøtte tjuvstartet Vidar Johnsen med band årets rockefestival.

Også Engdahl vil legge sjukehuskampen død

Høyres ordførerkandidat i Gjemnes vil ha fokus på pasientene.