Driftsmelding
Det er for tiden tekniske problem med Minside og eAvisa. Det arbeides med saken, vennligst prøv igjen om litt.
(Foto: Scanpix)

Foto: Scanpix

Snusernes parti

«I likhet med Venstre ønsker også Frp å vise seg fram som et samarbeidsvillig parti.»

Fremskrittspartiet avviklet sitt landsmøte omtrent som forventet i helga. Det vil si som et parti med ett stort hovedmål de neste åra: Å få til en borgerlig regjering hvor også Frp skal få tildelt sine statsrådsposter.

Landsmøtet stemte eller slipte bort de mest outrerte sakene. Enten det var klimaspørsmål, bruk av oljepenger eller homoadopsjon så ble resultatet innenfor det man definerer som «ansvarlig». Landsmøtets innhold fikk journalistene til å spørre partileder Siv Jensen om Fremskrittspartiet nå nærmer seg et slags «Høyre light». Det avviser Jensen. – Vi har ikke endret vår politikk på noe område. Jeg er trygg på at velgerne først og fremst stemmer på politikk og ikke innpakning, sier hun.

Men ingen trenger å tvile. I likhet med Venstre ønsker også Frp å vise seg fram som et samarbeidsvillig parti. Så lenge Frp er med i regjeringsplanene vel å merke. For i landsmøtetalen sin slo Siv Jensen fast sju hele ganger at det er uaktuelt for Frp å støtte en regjering partiet selv ikke er del av. Men selv om skillet i innvandringspolitikken ble påpekt, er er det vanskelig å få øye på ultimative krav fra Frp under eventuelle regjeringssamtaler.

Men en gruppe kan være trygg på at det i hvert fall er et norsk parti som vil tale deres sak. Nyheten om at snus kan bli forbudt i Norge har vekket stridslysten. Under landsmøte på Gardermoen søndag, avviste Frp en rekke forslag fra Nasjonalt råd for tobakksforebygging. Rådet har blant annet foreslått å forby snus, røykerom og taxfreesalg av tobakk. Jøran Kallmyr, opprinnelig fra Fræna – nå Oslo, vil gjøre Frp til snusernes parti og gikk kraftig ut mot EU-direktiv som skal begrense bruken av snus. – Jeg vil ikke bli diktert av en byråkrat i Brussel som aldri har hatt en pris under leppa, sa Kallmyr. Han beskrev snus som det viktigste folkehelseproduktet siden antibiotika og viste til at mange røykere har sluttet ved å gå over til snus.

Kampen for snusernes behov vil neppe vekke stor strid i møte med de andre borgerlige partiene. Nå venter alle i spenning på hva KrF sitt landmøte sier om borgerlig samarbeid.

Siste nyheter

LEDER LØRDAG 13. SEPTEMBER:

Unngår tørke for nye vegprosjekt?

«Regjeringen må holde ord og kommer med mer penger til vegutbygging.»

LEDER FREDAG 12. SEPTEMBER:

Tankevekkende om mobbing

«Fair play handler også om å akseptere hverandre.»

LEDER TORSDAG 11. SEPTEMBER:

Flytebrygge og innsyn til naust

«Hvor er Fræna kommunes rolle som rettleder i byggesaker? »

LEDER ONSDAG 10. SEPTEMBER:

Lytt til folket om vinter-OL i Oslo

«Å si nei vil være å sende et veldig tydelig signal til IOC.»

LEDER TIRSDAG 9. SEPTEMBER:

Respekt for retten til å mene

«Det må være rom for saklig uenighet uten at den ene parten skal ekskluderes.»

Netthavari i fylkeskommunen

Kaos etter netthavari i fylkeskommunen.

Bugge beste norske i Italia

Løpertalent fra Eidsvåg beste nordmann i VM i motbakkeløp.

Ny Olsenbanden-film

Lager oppfølger til "Olsenbanden raner Rauma".