En gigantisk porsjon raushet

«Det er ingen selvfølge at Kavli deler sin enorme rikdom»

Verden fikk igjen en påminnelse om gavmildheten og rausheten fra ham som kalles «den neste Nobel», Fred Kavli, da han tirsdag var i Oslo for å dele ut the Kavli Prize – Kavliprisen. Så langt har eresfjordingen donert ufattelige 1,4 milliarder kroner av sin formue til forskning. Og utrolig nok: Han har planer om å gi bort enda mer av pengene han har tjent gjennom 83 år.

I en stilfull og høytidelig seremoni, med kongen og forskningsministeren til stede i Oslo Konserthus, ble tre forskningspriser delt ut til åtte forskere innen områdene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisene er hver på 1 million dollar og deles ut av stiftelsen Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi.

Bondesønnen fra Eresfjord i Nesset flyttet i 1955 til USA. Han tjente seg styrtrik på sensorer til luftfart, bil- og romfartsindustri. I 2000 solgte han firmaet Kavlico og kunne innkassere tre milliarder kroner på en allerede velfylt konto. Det er med disse pengene at Fred Kavli har etablert forskningsfondet the Kavli Foundation.

For forskningsmiljøer over hele verden er Kavliprisen både en inspirasjon og et viktig bidrag for fortsatt å skape grensesprengende forskningsresultater. Kavli har med stiftelsen også klart å gjøre komplisert vitenskap mer tilgjengelig for et breiere publikum og å nå ut med budskapet om hvor viktig forskning er for samfunnet.

Fred Kavli gjør nok både romsdalinger generelt og eresfjordinger spesielt, stolte over at han aldri glemmer å framheve bygda Eresfjord – hans barndomssted. Han vet å verdsette den storslåtte naturen og betydningen den har hatt for ham gjennom et langt liv. Under seremonien i Oslo Konserthus sa han at «Tankene mine går alltid tilbake til Eresfjord, der det hele begynte. Det var der jeg lærte om naturens voldsomme krefter og utrolige skjønnhet.»

Det skulle vært flere milliardærer som Fred Kavli. Vi må ikke glemme at sjøl om Kavli kan bade i penger, er det ingen selvfølge at han deler sin enorme rikdom.

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Leder

LEDER LØRDAG 24. JUNI

Nesset Musikkfest skapte folkefest

«Nesset Musikkfest er et godt eksempel på hvordan investeringer i kultur skaper gode ringvirkninger.»

LEDER TORSDAG 22. JUNI

Molde må finne den gode vegløsningen

«Utformingen av vegløsningene vil sette sitt preg på Molde i mange tiår framover.»

LEDER ONSDAG 21. JUNI

Ei ny framtid for folket på Nordøyane

«Det er tid for at alle slutter lojalt opp om beslutningene som er tatt om Nordøyvegen.»

LEDER TIRSDAG 20. JUNI

Legg til rette for syklistene

«Bra både for folkehelsa og miljøet.»

LEDER MANDAG 19. JUNI

Utvikler område for storhandel i Fræna

«Det er positivt at virksomheter som i flere tiår har drevet handel med handel i Fræna ser utviklingsmuligheter i egen kommune.»

Slik skal Molde få nytt kommunevåpen

Slutt for kvalen når Molde slås sammen med Nesset og Midsund?

– Setter pris på tilliten jeg har fått

Stian Rode Gregersen er blitt et klart stoppervalg for MFK denne sesongen.

Tenåring anmeldt for voldtekt

Begge involverte på Gossen er under 18 år. Løslates etter avhør i Molde