En gigantisk porsjon raushet

«Det er ingen selvfølge at Kavli deler sin enorme rikdom»

Verden fikk igjen en påminnelse om gavmildheten og rausheten fra ham som kalles «den neste Nobel», Fred Kavli, da han tirsdag var i Oslo for å dele ut the Kavli Prize – Kavliprisen. Så langt har eresfjordingen donert ufattelige 1,4 milliarder kroner av sin formue til forskning. Og utrolig nok: Han har planer om å gi bort enda mer av pengene han har tjent gjennom 83 år.

I en stilfull og høytidelig seremoni, med kongen og forskningsministeren til stede i Oslo Konserthus, ble tre forskningspriser delt ut til åtte forskere innen områdene astrofysikk, nanovitenskap og nevrovitenskap. Prisene er hver på 1 million dollar og deles ut av stiftelsen Kavli Foundation og Det Norske Videnskaps-Akademi.

Bondesønnen fra Eresfjord i Nesset flyttet i 1955 til USA. Han tjente seg styrtrik på sensorer til luftfart, bil- og romfartsindustri. I 2000 solgte han firmaet Kavlico og kunne innkassere tre milliarder kroner på en allerede velfylt konto. Det er med disse pengene at Fred Kavli har etablert forskningsfondet the Kavli Foundation.

For forskningsmiljøer over hele verden er Kavliprisen både en inspirasjon og et viktig bidrag for fortsatt å skape grensesprengende forskningsresultater. Kavli har med stiftelsen også klart å gjøre komplisert vitenskap mer tilgjengelig for et breiere publikum og å nå ut med budskapet om hvor viktig forskning er for samfunnet.

Fred Kavli gjør nok både romsdalinger generelt og eresfjordinger spesielt, stolte over at han aldri glemmer å framheve bygda Eresfjord – hans barndomssted. Han vet å verdsette den storslåtte naturen og betydningen den har hatt for ham gjennom et langt liv. Under seremonien i Oslo Konserthus sa han at «Tankene mine går alltid tilbake til Eresfjord, der det hele begynte. Det var der jeg lærte om naturens voldsomme krefter og utrolige skjønnhet.»

Det skulle vært flere milliardærer som Fred Kavli. Vi må ikke glemme at sjøl om Kavli kan bade i penger, er det ingen selvfølge at han deler sin enorme rikdom.

Mer å lese på Rbnett:
 
Leses nå
 
Leder

LEDER MANDAG 21. AUGUST

Sommerles skaper økt leseglede

«En viktig ambisjon er at leseferdighetene utvikles gjennom skoleferien. For mange er det også utviklende å lære at bøker og lesing ikke nødvendigvis henger sammen med skole og lekser.»

LEDER LØRDAG 19. AUGUST

Spleiselag vil styrke Sjøfronten

«Skal Sjøfronten bli en suksess er samspill mellom offentlige og private interesser en nøkkel.»

LEDER FREDAG 18 AUGUST:

Høgskolen i Molde er på offensiven

«Tenk hva 5.000 studenter vil bety for Molde som utdanningsby!»

LEDER TORSDAG 17. AUGUST:

Helt skolefri gjennom valgkampen?

«Forslaget om maksgrense for antall elever per lærer må diskuteres i alle parti.»

LEDER ONSDAG 16. AUGUST

Retorikk er en del av verdidebatten

«Debattform og ordvalg er også et spørsmål om hvilke verdier man vektlegger. Politikerne er med på å sette en standard for samfunnsdebatten.»

– Kun Nesaksla er aktuell for gondolbane

Et samstemt formannskap vedtok å jobbe videre med prosjektet.