Har vi noensinne hatt så bra ungdom som dagens? De gjør det bra på skolen, liker sine foreldre, trener og er aktive. De har minst en god venn. Ungdommen i dag røyker ikke, snuser mindre og er forsiktige med alkohol. Som foreldre, voksne og samfunn må vi både være glad og forundret over at vi har så bra ungdommer.

Men likevel. Ungdommen sliter også. Mer enn før. Både med sjølbildet og livet rundt. For mange ungdommer er psykisk slitne, melder om ensomhet og depressive symptomer.

Ungdata-resultatene vi brakte i avisa torsdag viste at i Molde var ungdommen mer aktive, men også mer trist enn i landet ellers. Tallene er ikke dramatisk forskjellige fra andre steder. Men er det slik at det er lettere å føle seg ulykkelig et sted hvor du bør være lykkelig?

Over hele landet har tendensen vært den samme siden Ungdata-målingene startet i 2010. Omfanget av depressive symptomer har gradvis økt fram til nå. Spesielt hos jentene, men også guttene har en økning i omfanget av psykiske plager. Opplevelsen av ensomhet er også økende. Ungdata 2017 viste at andelen som opplevde ensomhet, var den høgeste som noen gang er registrert.

Hvorfor er det slik? Forskningsinstituttet NOVA ved Høgskolen i Oslo og Akershus startet i fjor å undersøke hva den store andelen sjølrapporterte depressive plager hos ungdom kan skyldes. Forskerne har sett nærmere på sammenhengen mellom psykiske plager og skolepress, kroppsbilde og sosiale medier.

Ifølge forskerne var skolepress og sosiale medier en del av forklaringen på at ungdommer ikke hadde det bra. Skolepresset oppgis av veldig mange som årsak til psykiske plager. Spesielt blant jentene. Bekymring for eget utseende rammer også jentene mest. Bruk av sosiale medier kan forsterke slike følelser, men ikke nødvendigvis. Ungdata-undersøkelsen er viktig. Den viser at vi må passe godt på ungdommene våre.

Til ungdommen: Dere er mer enn bra nok! Klapp dere sjøl på skuldrene og støtt hverandre. Og fortell til andre hvis dere sliter. Det er mange som vil hjelpe og være der!