Regjeringskrisen ble avverget. Sylvi Listhaug tok konsekvensen av mistilliten fra stortingsflertallet og trakk seg som justisminister før hun rakk å dra med seg hele regjeringen i fallet. På vegen ut av statsrådskontoret rakk hun å si at «KrF ikke har ryggrad», at «Støre ikke er egnet som statsminister» og at «politikken er blitt som en barnehage der hun var den som måtte ta rollen som den voksne». Samtidig mente hun at det hadde vært en heksejakt der Støres hensikt var å kneble ytringsfriheten.

Denne saka har imidlertid ingenting med knebling av ytringsfrihet å gjøre. Ytringsfrihet betyr at du – med noen få unntak – ikke skal kunne straffeforfølges for dine ytringer og meninger. Det utelukker ikke at du kan møte andre reaksjoner som resulterer i at du ikke lenger kan inneha verv eller jobber. Du stilles til ansvar for det du skriver eller sier i det offentlige ordskiftet. Ikke alle ytringer og holdninger er forenlig med å være lærer, lege, journalist, politiker eller leder for misjonsforeningen. Ytringsfriheten gjør deg ikke immun mot motbør eller konsekvenser for arbeidslivet ditt.

I Sylvi Listhaugs tilfelle var det en Facebook-melding som førte til hennes exit som justisminister. Vi ser at noen mener man ikke skal legge vekt på hva man har postet på Facebook, men både Listhaug og enkelte andre politikere har valgt Facebook som sin mediekanal. Hun kunngjorde også sin avgang der før hun holdt pressekonferanse. Det hun sier i sosiale medier har minst like stor påvirkning som det hun sier fra talerstolen. I Stortinget ville hun blitt stoppet dersom hun tilla andre politikere meninger de ikke har. På Facebook får politikere snakke mer uimotsagt, og de kan sjøl slette kommentarer hvis de ikke liker det de får av motbør. Man styrer sine egne ekkokammer.

Vi har fått et debattklima i Norge som er alt annet enn sunt. I kommentarfeltene hagler beskyldninger og karakteristikker. Folk beskylder hverandre for å være nazister, kommunister, landssvikere, forrædere og rasister. Både politikere og media har ansvar for å jobbe for å få til et mer saklig nivå i det politiske ordskiftet. Slik sett kan denne Listhaug-saka kanskje føre til en bedring. Det er i alle fall lov å håpe.