Gratulasjonene i dag går til Rauma kommune som nå har sitt nye helsehus klart til bruk. Tirsdag 20. mars er det offisiell åpning av det som av mange omtales som Norges mest moderne sjukeheim og helsesenter. 9. april flytter de første pasientene inn. Rauma helsehus er ikke bare et nytt bygg der interiør, farger og inventar er flunkende nytt. Den største forandringen finnes i måten å tenke pleie og omsorg på pasientens premisser.

Rauma helsehus står som et eksempel på hvordan dagens og morgendagens institusjon har endret seg dramatisk fra det mange av oss forbinder med kommunale institusjoner. Brukerne – pasientene – forventer at tjenestene tilpasses den enkeltes behov. Friheten skal ivaretas. Samtidig skal helsesenteret tilby stadig mer faglig spesialiserte, spisse tjenester. Rauma kommune har valgt å samle fagmiljøene som tidligere var spredt på fire institusjoner pluss heimetjenestene i ett senter. Det åpner muligheter for å dra nytte av fagfolkenes kompetanse på tvers av gamle skillelinjer. Dagens helsehus er ikke en sjukeheim, den er både pleie- og omsorgssenter og et temmelig avansert lokalsjukehus.

Da planene om Rauma helsehus ble lansert, satte kommunen seg et hårete mål: Rauma ville lage landets mest moderne helsesenter. Det aller nyeste av helseteknologi tas i bruk: Elektronisk styring av låsene som gir adgang eller forhindrer adgang til de ulike rommene, ivaretar både pasientens behov for sikkerhet, trygghet og privatliv. En robot styrer medisinbruken, på rommene kan pasientene holde kontakten med pårørende og venner via TV-skjermen. Lys og temperatur kan styres fra rom til rom. Borte er de lange korridorene, i stedet er hele helsehuset bygget for at pasientene skal ha personalet så nært som mulig. Rauma helsehus har kostet 381 millioner kroner å bygge. Kommunens bidrag er 110 millioner kroner i form av lån. Nå skal helsehuset tas i bruk av dem som huset egentlig er bygget for, nemlig brukerne. Alt ligger til rette for at brukerne får de beste tjenestene en kommune kan tilby.