Næringslivet på Vestlandet er mer optimistiske enn på flere år. Vestlandsindeksen viser den største framtidstroen på nesten fem år blant lokale bredriftsledere, skriver Bergens Tidende. Tilsvarende målinger rundt om i landet viser det samme. Optimismen er tilbake i veldig mange bransjer. Bedriftene forventer bedring både i investeringer, sysselsetting, etterspørsel og lønnsomhet framover.

Optimismen speilet seg også i rentemøtet i går. Norges Bank og sentralbanksjef Øystein Olsen holder styringsrenta uendret på 0,5 prosent, men varsler at renta trolig går opp etter sommeren. Det er en tidligere renteoppgang enn varslet før i år.

Styringsrenta har ligget på dagens rekordlave nivå siden våren 2016, men siden den gang har norsk økonomi kommet seg på føttene igjen etter oljenedturen. Oppgangen i økonomien fortsetter både i Norge og internasjonalt. Samtidig har arbeidsledigheten falt, det er ventet oppgang i oljeinvesteringene for første gang på fire år, og prisfallet i boligmarkedet har stoppet.

Men det er ikke bare gode nyheter når farten øker. Historisk lave renter i snart ti år, har ført til at norske husholdninger har økt gjeldsbyrden kraftig. I en periode hvor det nesten har vært gratis å låne penger, har mange lånt så mye at de vil få problem hvis renta stiger mye. For hver million du har i boliglån, må du årlig betale 15.000 kroner mer i 2021, hvis sentralbanksjef Øystein Olsens ferske renteprognose slår til.

Endringer av inflasjonsmålet og varsel om renteøkning har styrket krona. Hyggelig for den som skal på reise til utlandet, men problematisk for eksportindustrien. Norske bedrifter som selger til utlandet har over lang tid nytt godt av den svake krona. Det har vært bra for en industri som har mye høgere kostnader enn konkurrentene.

Varselet om en noe raskere renteoppgang viser at det går bedre i norsk økonomi. Men det er også mange farer hvis renta stiger for raskt.