Neste år kan det bli åpnet for allment fiske etter laks i Rauma elv, forteller NRK. Giftbehandlingen med rotenon i 2013/2014 og yngelutsetting har gitt så gode resultat at Rauma kan bli friskmeldt. Prøvefiske og overvåking av elva gir grunnlag for optimisme.

Friske lakseelver er har stor betydning for alle som er opptatt av å ta vare på mangfoldet i naturen. I vårt område har sportsfiske etter laks og ørret lange tradisjoner. Både lokalbefolkningen og etter hvert tilreisende turister har kunnet glede seg over skattene i elva.

Det største vassdraget i Romsdal er Raumavassdraget, fra Lesjaskogsvatnet til utløpet på Åndalsnes. Siden 1980 har elva vært infisert av Gyrodactylus salaris. Da det ble oppdaget, ventet en brutal nedtur for elveeiere, sportsfiskere og en samlet reiselivsnæring.

I 1993 ble rotenonbehandling prøvd for første gang i Rauma og andre mindre elver i Romsdalsfjorden. Men behandlinga var ikke vellykket. Gyrodactylusen kom tilbake og ble påvist på nytt i 1997. Over 20 lange år går før elva nå forhåpentligvis snart kan friskmeldes.

Hvis laksen kommer tilbake og parasitten er borte for godt skyldes det mange faktorer. Rotenonbehandling er fortsatt omstridt. Men etter mange runder i norske lakseelver med ulike tiltak og metoder, synes rotenon å være eneste behandling som gir god effekt. Samtidig er det ekte raumalaks som nå kan komme tilbake i elva. Gjennom hele 1980-tallet ble det samla opp «kapital» i form av stamfisk som ble strøket. Raumalaksen ble holdt i live i genbankene.

Hvis Rauma elv friskmeldes etter så mange år vil det være en viktig begivenhet. Laksen tilbake i en av landets flotteste elver er en stor miljøseier.