Ventetida er over. Fra 15. februar satte Møre og Romsdal fylkeskommune inn to ferjer permanent på sambandet Sølsnes-Åfarnes. Som kjent er planene for en undersjøisk tunnelforbindelse under Langfjorden skrinlagt for alltid. Denne løsningen med to ferjer, vil derfor være måten å avvikle trafikken på fylkesveg 64 på i mange år framover. Ordningen med to ferjer som går kontinuerlig på dagtid mellom klokka 07 og klokka 19, har vært etterspurt i mange år. Nå kan både yrkestrafikken og private reisende se fram til en mye enklere hverdag når man skal reise med ferje på dette sambandet. Romsdal er med dette knyttet enda tettere sammen som felles bo- og arbeidsregion.

Trafikken på ferjesambandet Sølsnes-Åfarnes har vokst jevnt og trutt gjennom mange år. Dette ferjesambandet er det tredje mest trafikkerte i fylket, og det største sambandet fylkeskommunen har ansvar for. Størst trafikk er det på Molde-Vestnes med rundt 1,5 millioner personbilenheter i året, men det er et riksvegsamband der staten betaler kostnadene. I fjor økte trafikken på Sølsnes-Åfarnes med rundt 58.000 personbiler. Ferja fraktet da 912.098 personbilenheter. Trafikken tilsvarer rundt 2.500 personbilenheter hvert døgn, og bekrefter at behovet har vært skrikende for to ferjer i permanent trafikk.

Det er all grunn til å gi ros til fylkespolitikerne i Møre og Romsdal for å ha lyttet til folkekravet om to ferjer. Selv om det er lagt opp til at ekstraferja skal betales med økte billettinntekter, er det fylkeskommunen som i egenskap av å eie sambandet, som tar det økonomiske ansvaret. Forkjemperne for å få to ferjer, har vært flere. Rauma kommune med ordfører Lars Olav Hustad har presset på, Romsdal regionråd har fulgt opp. Lokalsamfunnene har sagt seg villig til å betale litt dyrere ferjebillett for å få hyppigere ferjeavganger og unngå å bli stående igjen på kaia. Vi registrerer at noen i ettertid misliker økte ferjetakster. Det er en kritikk som er urimelig å komme med nå. Politikerne kan ikke bebreides for å ha innfridd trafikantenes ønske om et bedre ferjetilbud. Trafikantene bør heller smile fornøyd.