En ny rapport om psykisk helse i Norge, laget av Folkehelseinstituttet (FHI), viser at noen grupper i samfunnet har dårligere psykisk helse enn før. Rapporten «Forekomst av psykisk helse i Norge», skrevet på oppdrag fra Helse – og omsorgsdepartementet (HOD) ble offentliggjort i går.

Rapporten viser at utbredelsen av psykiske lidelser ikke øker i den voksne befolkningen. Derimot observerer forskerne en bekymringsfull økning i andelen unge jenter som rapporterer et høgt nivå av psykiske plager og som oppsøker helsetjenesten for sine plager. – Vi fant først en tydelig økning i diagnoser for jentene i aldersgruppa 15 til 17 år fra 5 prosent i 2011 til 7 prosent i 2016. Da vi så på aldersgruppa 18–20 år, fant vi samme mønster der: Andelen som er registrert med psykiske lidelser er økt med 40 prosent, sier forsker Pål Surén ved FHI til NTB. Det finnes ikke noen tilsvarende økning blant gutter i samme alder, ei heller for andre aldersgrupper i befolkningen.

Dessverre vet ikke forskerne hva som er årsaka til økningen. Men prestasjonspress og «flink pike»-syndromet har vært tema i det offentlige rom i hele den nevnte perioden. De vanligste lidelsene blant jenter er depresjon, angstlidelser, spiseforstyrrelser og tilpasningsforstyrrelser.

Denne utviklingen blir det viktig å følge framover. Helsevesenet bør også styrke kunnskapen om årsakene til at de psykiske plagene øker blant unge jenter. For å vise konsekvensene av en slik økning og hvordan de psykiske plagene kan reduseres.

Hovedtrekket i rapporten er at norsk ungdom er fornøyde med livet sitt og tre av fire ungdommer tror de vil få et godt og lykkelig liv. Undersøkelser viser at det norske lykkenivået har økt de siste åra.

Nettopp derfor er det viktig at de som sliter får god hjelp. Det er ekstra tungt å slite i et samfunn hvor lykken skal være så stor.