Når Erna Solberg presenterer sin nye regjering om få dager, der også Venstre er sammen med Høyre og Fremskrittspartiet, knytter spenningen seg til hvordan det nye trepartisamarbeidet vil slå ut i praktisk politikk. I helga ble de tre partiene enige om hovedlinjene i politikken, nedfelt i Jeløya-erklæringen. Hovedlinjene skiller seg ikke vesentlig fra politikken Erna Solbergs regjering til nå har ført. Målet er å skape vekst, være god på endringer og nyskaping som det blir arbeidsplasser av. Velferdsordningene skal sikres, fattigdom skal bekjempes, nivået på skatter og avgifter skal reduseres, klimaforpliktelsene Norge har tatt på seg skal innfris. Flere skal inni arbeidslivet, enten de er innvandrere eller personer som sliter med å få innpass i arbeidslivet. Det er brei enighet om det meste.

I valgkampen for få måneder siden pekte Venstre ut Fremskrittspartiet som en av hovedmotstanderne. Mange Venstre-velgere har vært mer enn skeptisk til å gå inn i regjering sammen med et Frp som har hatt mer, ikke mindre oljeleting på arbeidslista. Når Venstre nå har fått Frp og Høyre til å forplikte seg til vern av fiskefeltene Mørebankene og de viktige havområdene utafor Lofoten, Vesterålen og Senja de neste fire åra, er det et grønt fingermerke på regjeringens politikk.

I mangel av de helt store konfliktsakene vris oppmerksomheten gjerne mot hverdagslige enkeltsaker. Butikkene skal få selge øl og annen alkoholholdig drikk én time lengre på hverdager, avgiften dieselbiler betaler kan bli økt de kommende åra hvis ikke overgangen til utslippsfrie biler skjer raskt nok. Frp har fått gjennom at innvandrere har med å lære seg norsk. Den store vinneren med å få tre parti sammen i regjeringa, er Høyre-leder Erna Solberg. Høyre har ikke måttet ofre noen av hjertesakene sine, Erna Solbergs posisjon som landets mektigste politiker er styrket. Den nye regjeringa har ikke flertall i Stortinget, og er avhengig av støtte for å få gjennomført politikken. Erna Solbergs store drøm er at også Kristelig Folkeparti skal se seg best tjent med å være med og legge premissene for dag-til-dag-politikken, og komme med i regjeringa. Vi blir ikke overrasket om KrF blir å finne sammen med Frp, Venstre og Høyre før valget i 2021.