Hver gang OL skal arrangeres, er det store debatter om hvem som skal tas ut i den norske troppen. Skal gamle helter komme med på gamle meritter og fordi de har bevist at de er i stand til å stå øverst på en seierspall? Eller skal man ta ut dem som har levert best resultat i de rennene som er teller som uttak? Nå frykter mange at OL skal bli kjedelig når profiler som Ole Einar Bjørndalen og trolig også Petter Northug sitter hjemme mens medaljene skal fordeles i Sør-Korea. Fra før er også dopingdømte Therese Johaug satt på sidelinja.

Det er ikke tvil om at både Northug og Bjørndalen har gitt Norge store øyeblikk de siste åra. Evighetsmaskinen Bjørndalen har 28 gull fra OL og VM, men i år har han vært langt unna gammel form. Andre utøvere har rett og slett vært mye bedre. Petter Northug har vært en skygge av seg sjøl i langrennssporet. Han har vært uheldig og vært sjuk i viktige uttaksrunder, men han har fortsatt en ørliten sjanse til å komme seg med hvis han viser fram gamle mestertakter i den siste verdenscupmuligheten. Vi er enig i at TV-sendingene fra OL er artigere når man har en Northug som kan levere det uventa i intervjusonen. Men er han ikke god nok til å gå på ski, har han ingenting i OL å gjøre som deltaker. Det ville være en hån mot alle de andre som satser på fulltid på denne sporten. De andre løperne må kunne regne med at uttakskriteriene skal være like for alle – sjøl om konkurrenten har tatt mange gull for noen år siden.

Ole Einar Bjørndalen fikk sitt første OL på Lillehammer i 1994. Den gangen var det regnet som en skandale at han fikk plassen. Han kom inn på bekostning av Eirik Kvalfoss som hadde vært en legende i skiskyttersporten, og NRKs skiskytingsekspert Kjell Kristian Rike raste mot uttaket. Bjørndalen lyktes ikke i sitt første OL, men han fikk mye nyttig mesterskapserfaring. Vi vet alle hvilken eventyrlig karriere han har hatt i åra som fulgte. Nå er det han som er den store helten som må vike for yngre krefter. Og slik må det være.

Det sitter mange gamle helter og ser på OL sammen med oss andre. Og nye helter skal vise seg fram i OL-anlegget i Sør-Korea. Det er rikelig med nye profiler som kan ta over stafettpinnen.