Kommunene som skal slå seg sammen fra 1. januar 2020, har allerede funnet tonen. Det rapporteres om god stemning og optimisme fra fellesnemndene, både i den nye Hustadvika kommune og i Nye Molde kommune. Gjennom året som har gått, har forberedelsene til de nye kommunene kommet godt i gang. Det er for eksempel bestemt at kommunestyret i Nye Molde kommune skal omfatte 59 representanter, mens Hustadvika kommunestyre skal ha 37 representanter.

Ett tema som diskuteres, er hvordan lokaldemokratiet skal fungere. Utfallet vil etter vår oppfatning bli testen på hvor nært innpå sin kommune innbyggerne føler de kommer.

Sjøl om det fortsatt er to år til de nye kommunene begynner å virke, vil 2018 bli et spennende år der flere brikker må falle på plass. I Nye Molde kommune starter prosessen med å finne ut hvordan kommunens administrasjon best skal settes sammen. Prosjektrådmann Arne Sverre Dahls har ansvaret. I Hustadvika kommune blir den politiske organiseringen tema allerede i januar. Dette er viktig, for måten man organiserer kommunen på vil ha betydning for hvor arbeidsplassene i administrasjonen havner. Midsund, Molde og Nesset er enig om at den strategiske ledelsen skal sitte nær rådmannen, i Molde. Men det skal være administrative arbeidsplasser i samtlige kommuner. Realiteten er at når dobbeltfunksjoner tas bort, så er noe av gevinsten at kommunen sparer penger på administrasjon. Innbyggerne på sin side er nok mest opptatt av å beholde de nære tjenestene som barnehage, skole, helse, pleie/omsorg og tekniske tjenester. Likevel kreves det kløkt når administrative jobber plasseres, for en lokalsamfunnene veier en kommunal arbeidsplass like tungt som statlige arbeidsplasser regionene kappes om.

Hensikten med å bygge nye og større kommuner er å lage en kommune med bærekraftig økonomi, der alle innbyggerne sikres likeverdige tjenester. For å klare dette, må kommunene ta i bruk ny teknologi, bygge sterke fagmiljø og effektivisere driften. Prosjektledelsen for Nye Molde kommune fortjener ros for å ha som mål å holde innbyggerne informert om hva som skjer. Åpenhet er den beste måten å skape forståelse for og tillit til alle sider ved en kommunesammenslåing. Fortsett slik!