Moldejazz kan puste lettet ut med tanke på årets jazzfestival. Arrangørene får den økonomiske støtten de har bedt om fra Staten, og det betyr at de kan sette fart på bookingarbeidet til årets jazzuke. Moldejazz har i flere år hatt knutepunktstatus blant festivalene i Norge, og det har gitt festivalen en forutsigbarhet i hvor de kan legge lista for det som skal skje i uke 29. Statens andel utløser også pengestøtte fra både fra fylkeskommune og kommune.

Men etter at knutepunktordningen ble vedtatt avsluttet i 2015, har det satt festivalens økonomi i spill. Til årets festival har Moldejazz måttet søke på lik linje med Kongsberg og andre festivaler. Nå er det Norsk kulturfond som gjennom sin musikkfestivalordning skal fordele ca. 150 millioner kroner som støtte til musikkfestivalene. Sentralt i dette arbeidet har tidligere Moldejazz-sjef Jan Ole Otnæs vært.

Moldejazz fikk omtrent det de ba om – litt mindre enn i fjor. Men samtidig har de litt friere hender når det gjelder program. Det kan i seg sjøl være spennende med tanke på hva vi får oppleve av artister. Knutepunktet har lagt en del føringer for hva Moldejazz skal drive med. Det problematiske for festivalarrangørene er forutsigbarheten. Mens enkelte andre festivaler har fått vite hva de vil få også i 2019 og 2020, vet Moldejazz bare hva de har å rutte med til årets fest. I 2019 kan summen være alt fra null til dagens nivå på 6–7 millioner kroner fra Staten. Dette vil vanskeliggjøre planleggingen av kommende festivaler.

Å lage festival på det nivået Moldejazz gjør krever langtidsplanlegging. Store internasjonale artister og agentbyrå legger lange planer, og det er mye som skal klaffe. Moldejazz har også vært flinke til å lage større samarbeidsprosjekt, og de lar seg ikke realisere på et par måneder.

Vi synes det er trist at arrangørene ikke skal få mer forutsigbare rammevilkår. Og vi synes det er trist at verken Rabalderfestivalen eller Nesset musikkfest får noen kroner i det hele tatt av kulturfondets pott.