I neste uke kan vi får en historisk endring i både helse- og kriminalpolitikken. Et flertall på Stortinget vil at narkotikabruk ikke lenger bør straffes, men behandles. Sammen med Ap, Venstre og SV er regjeringspartiet Høyre del av en flertallsmerknad i budsjettinnstillingen fra helse- og omsorgskomiteen, som skal behandles av Stortinget i neste uke. Der framgår det at ansvaret for samfunnets oppfølging for bruk og besittelse av illegale rusmidler til eget bruk, skal overføres fra justissektoren til helsetjenesten, skriver VG.

Norge har tradisjon for en streng narkotikapolitikk. Det har gitt flere gode resultat. Norge ligger i verdenstoppen på minst narkotikabruk blant ungdommer med dagens lovverk. Samtidig er også Norge på en langt dystrere topp. I overdosedødsfall er vi et av de verste landene i Europa.

Stortingsflertallet ønsker ikke å legalisere narkotika, men avkriminalisere. Ap og Høyre tar ifølge VG et forbehold i innstillingen som ikke SV og Venstre er med på: Det skal fortsatt være et «forbud mot bruk og besittelse av narkotika». Men de to store partiene slutter seg til målet om å «endre myndighetenes reaksjoner mot personer som tas for bruk og besittelse av narkotika, fra straff til hjelp, behandling og oppfølging».

I vår fortalte helseminister Bent Høie at han hadde snudd i sitt syn på norsk narkotikapolitikk. Da tok han tar til orde for at bruk og besittelse av narkotika til eget bruk ikke lenger skal straffes. I stedet skal den som blir tatt få tilbud om hjelp. Før mente Høie at straff var det eneste riktige.

Portugal avkriminaliserte narkotika allerede i 2001. Narkotika er forbudt, men brukere skal i stedet for straff henvises til en egen kommisjon som vurderer om du har bruk for hjelp.

Vi tror det er riktig å snu politikken fra straff til hjelp. Men er også enig med helseministeren at narkotika fortsatt skal være ulovlig. Det må være et mål at færre, ikke flere, trenger rusmidler.