Regjeringen ønsker å avslutte innsatsen i Middelhavet fra og med neste år. Siden sommeren 2015 har de norske skipene Siem pilot og nå Olympic Commander bidratt i den EU-ledete aksjonen «Operasjon Triton». Hovedoppdraget har vært grensekontroll i Middelhavet, men også i søk og redningsaksjoner. Frontex som er EUs organ for kystvakt og grensekontroll roser den norske innsatsen.

Da Siem Pilot satte kursen mot Middelhavet sommeren 2015 var flyktningkrisen på sitt mest brutale. På sine to år i Middelhavet reddet mannskapene på det ombygde forsyningsfartøyet nesten 35.000 mennesker fra sjøen og skrøpelige farkoster på veg over Middelhavet.

Men nå vil altså regjeringa avslutte Norges bidrag. I sitt forslag til statsbudsjett argumenterer Justis- og beredskapsdepartementet med at flyktningestrømmen over Middelhavet har gått ned, og at det norske bidraget ikke lenger trengs i like stor grad. SV har tatt til orde for å videreføre bidraget i tråd med sitt alternative budsjett. Ap og Sp ønsker også å fortsette med bidraget, men ønsker at en større del av utgiftene betales av Frontex.

Det er riktig at flyktningestrømmen inn i Europa har avtatt. Men fortsatt er det mange som må reddes fra drukningsdøden. Så langt i 2017 har 2.700 mennesker druknet i Middelhavet.

Innsatsen fra de to norske båtene og øvrig mannskap blir høgt verdsatt i Frontex. – Jeg håper oppriktig at dere finner en måte å videreføre denne innsatsen på, som er av den største betydning i det sentrale Middelhavet, skriver Klaus Rösler, direktør for operasjoner i Frontex, i et brev som ble sendt til norske myndigheter i slutten av november.

Sjøfartsnasjonen Norge har vært med å berge mange liv i Middelhavet de siste åra. Det bør vi fortsette med. Norge er på ingen måte det landet som har tatt de tyngste byrdene under flyktningkrisen.