Under valgkampen i høst brukte Venstre mye tid på å fortelle hvor stor påvirkning partiet hadde hatt overfor regjeringa de fire åra hvor Venstre sammen med Kristelig Folkeparti hadde vært samarbeidspartier til Høyre/Fremskrittsparti-regjeringa. Venstre framhevet spesielt innflytelsen partiet hadde hatt i landbrukspolitikken og miljøpolitikken. Partiledelsen var svært fornøyd med at Venstres bidrag hadde vært viktig for regjeringens klima- og miljøpolitikk.

Før helga drøftet Venstres fremste tillitsvalgte om partiet skal innlede formelle forhandlinger med Høyre/Frp med tanke på å bli en del av regjeringa. Venstre-leder Trine Skei Grande lover tøffe krav fra Venstres side dersom partiet skal med i regjeringa. Å forene ulike partiers interesser, er aldri enkelt. Venstre har de siste åra balansert på en knivsegg for å bli en stemme som legges merke til i rikspolitikken. Stortingsvalget i høst ga et elendig resultat i Møre og Romsdal, under 5.000 stemmer. På landsbasis klarte Venstre seg over sperregrensa på 4 prosent. Analyser etter valget viste at det i praksis var Høyre-velgere som berget Venstre ved å stemme taktisk for å sikre fortsatt borgerlig regjering. Den politiske avstanden mellom Venstre og Høyre er da i de fleste sakene ikke stor.

De fire borgerlige partiene Venstre, Høyre, Frp og Kristelig Folkeparti har mye felles tankegods: Samfunnet bygges nedenfra, ikke ovenfra. Innbyggerne skal ha valgfrihet, makta skal spres. Det skal være rom for mangfold, og det skal være respekt for arbeid og eiendom. Ut fra dette er ikke den politiske avstanden mellom Venstre og Fremskrittspartiet avskrekkende. Uenigheten finnes først og fremst i temaet innvandring, oljeleting utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja og miljøtiltak. Erfaringene etter fire års samarbeid på Stortinget viser at partiene har klart å finne kompromiss. Etter vår mening står Venstre overfor valget mellom å søke større innflytelse ved å bli en del av regjeringa og der få styre noen departement, eller fortsette en tilværelse som et marginalt parti med marginal påvirkning på regjeringens politikk. Skal landets eldste parti få økt oppslutning, må velgerne se at Venstre får utrettet noe, ikke bare være blant dem som protesterer mest høglytt.

Venstres valg står mellom å bli en del av regjeringa eller fortsette med marginal politisk innflytelse.