Russland blir utestengt fra OL i Sør-Korea i februar neste år. Dopingskandalene etter Sotsji-OL i 2014 toppet seg tirsdag kveld, da det ble kjent at hele landet blir utestengt. Idrettshistorien har ikke opplevd maken.

Jukset på hjemmebane under OL i 2014 var så stort og planlagt at det nesten er for utrolig til å være sant. Når styret i Den internasjonale olympiske komité (IOC) slår fast at Russland har hatt et statsstøttet dopingprogram, er det den mest alvorlige hendelsen i lekenes historie.

Riktignok har IOC utestengt land fra OL før, men ikke på grunn av doping. Sør-Afrika var utstengt mellom 1960 og 1992 på grunn av sitt apartheidsystem. OL har også vært åsted for mange politiske boikotter, som da OL i 1980 og 1984 ble en del av den kalde krigen. Å kaste ut en nasjon for doping er derimot helt banebrytende i OL-sammenheng.

Både norske og internasjonale idrettsorganisasjoner roser IOC for avgjørelsen, mens Russland foreløpig virker å være i sjokk over straffen.

Det er trist når en så viktig vintersportnasjon som Russland ikke skal være med i OL. Russland har alltid vært en viktig konkurrent for Norge. Landet har en lang og stolt tradisjon i vintersport. Vi synes synd på de russiske utøverne som ikke har tydd til juks, men likevel må være med og bære straffen. Å skulle opptre uten sitt eget flagg er neppe aktuelt for så mange.

Doping har dessverre ikke forsvunnet fra toppidretten, tross de strenge straffene og bedre metoder for å avsløre juks. Både enkeltutøvere og hele lag har blitt avslørt som juksemakere år etter år. Ingen nasjoner ser ut til å unngå sine dopingsaker. Men det omfanget som ble avslørt etter OL i 2014 er over all fatteevne.

Vil avsløringene og utestengelsen av Russland stoppe dopingen? Nei, det tror vi ikke. Men skal vi beholde idealet om en ren idrett uten juks, må kampen mot doping fortsette.