Nytt sjukehus og ny E39 fra Lønset til Hjelset vil gi kraftige ringvirkninger for næringslivet i Nordmøre og Romsdal. Det skal investeres til sammen 5,5 milliarder kroner på de to prosjektene, 4,1 på sjukehuset og 1,4 på vegen. Minst tre regionale aktører er interessert i å få totalentreprisen på sjukehuset. Uansett om det er de eller andre nasjonale selskap som måtte få oppdraget, vil mange lokale selskap bli underleverandører. Onsdag var 175 lokale næringslivsledere samlet i Molde for å få mer informasjon om prosjektene. Det er positivt at Molde næringsforum og Kristiansund og Nordmøre næringsforum går sammen om et slikt leverandørmøte.

Flere av dem som var til stede på møtet på Alexandra vil sikkert få oppdrag i forbindelse med de to store prosjektene. I tillegg til fagarbeidere innenfor alt som går på bygg og anlegg, kommer også servicetilbyderne som vil være aktuell for transport, overnatting, mat og så videre. Dette ser vi på alle store utbygginger – sist med Nyhamna som også ga store ringvirkninger til andre lokale selskap.

Sjukehuset ble endelig vedtatt på Helse Midt-møtet i går, og det betyr at det skal stå ferdig i 2022. Vegen mellom Lønset og Hjelset må bygges i samme periode, og det innebærer at vi får fem år med stor aktivitet. I tillegg skal sjukehuset i Kristiansund bygges om, slik at det står ferdig året etter. At noen blir opptatt med disse prosjektene, fører igjen til at andre firma kan sikre seg andre lokale oppdrag i samme periode. Vi vil se en periode med kraftig vekst i aktiviteten for lokale selskap.

Å være med på å bygge nye prosjekt som for eksempel dette nye sjukehuset, har også med kompetanseløft å gjøre. Helseminister Bent Høie har sagt at det nye fellessjukehuset skal bli et toppmoderne sjukehus. Å bli med på et slikt høgprofilert prosjekt gir referanser som kan brukes på nye oppdrag.

Få byggeprosjekt har vært utsatt for mer strid og motstand enn det nye fellessjukehuset. Nå er det viktig å utnytte prosjektet til å øke konkurransekraften i det lokale næringslivet.