Tenner er livets speil, sies det. Tennenes tilstand forteller om spisevaner og kosthold, og om munnhygienen vår. Det varsler ikke bra når 18-åringene i halvparten av de ti kommunene Romsdals Budstikke dekker, har fått dårligere tannhelse de siste par åra. Aller dårligst ut i Romsdal, ja, i hele fylket, kommer Rauma, hvor kun seks av 100 ungdommer på 18 år ikke har hull i tennene. Også i Nesset, Eide, Vestnes, Fræna og Midsund er det bare hver sjuende 18-åring som ikke har hull i tennene. I den andre enden av skalaen befinner Gjemnes og Sandøy seg. Der har hver tredje 18-åring null hull i tennene. I Molde har en av fem 18-åringer null hull i tennene.

Oversikten over tannhelsa til barn og unge i Møre og Romsdal viser med all tydelighet at arbeidet med å forebygge tannråte – karies – må fortsette med full styrke. Sjøl om trenden på landsbasis viser at færre barn enn før får hull i tennene, er tannhelsa blant de eldste ungdommene langt fra bra nok. God tannhelse reduserer nemlig faren for andre sjukdommer og lidelser. Det finnes flere årsaker til at rundt halvparten av barn under 12 år får hull i tennene. Kostholdet er én årsak; småspising, mye godteri, brus og juice. Daglige rutiner en annen årsak; munnhygiene, tilførsel av fluor og bruk av tanntråd. Forebygging av skader på tennene og tannråte må den enkelte må ta på alvor.

Barn får gratis tannbehandling fram til de er 18 år. Året ungdom fyller 19 og 20 år, har de rett på billigere tannbehandling ved offentlige tannklinikker. Da betaler det offentlige tre firedeler av tannbehandlingen. Det er en meget gunstig ordning. Sjukdom i munnhulen kan likevel oppstå. Vi mener det er innlysende at tennene må sees på som en del av kroppen, og at sjukdom i munnhulen blir en ordinær diagnose slik at den som trenger helsehjelp, får tannbehandling på samme vilkår som pasienter får offentlig helsehjelp ved sjukehusa eller i kommunen. Flere politiske parti tenker seg å innføre et maksbeløp for hvor mye pasientene må betale i egenandel for tannbehandling. Det høres ut som en god ordning. Den sikrer blant annet at det ikke skal stå på økonomien, særlig blant unge voksne, for å holde god tannhelse.