Blant de mange postene i regjeringens forslag til statsbudsjett ligger tre meget viktige tiltak mot kreft. Det åpenbare er sjølsagt satsingen på landets fremste kreftsjukehus, Radiumhospitalet. Dette er et sjukehus som i mange år har slitt med dårlige og lite funksjonelle bygninger. Nå settes det av 2,7 milliarder kroner til et nytt klinikkbygg.

En mye mindre nyhet, men dog et viktig signal, er at Kreftlinjen får 700.000 kroner i økt støtte. Denne tjenesten har rådgivning, veiledning og støtte til kreftpasienter og pårørende.

Den største nyheten er likevel at det fra 2019 foreslås innført et nasjonalt program for screening av tarmkreft. Hvert år dør ca. 1500 personer av sjukdommen i Norge, og dette er en av de største kreftformene vi har. Norge har høgere forekomst av denne kreftformen enn de fleste land i Europa. I 2015 fikk 4431 tarmkreft – omtrent like mange kvinner som menn. De fleste tilfellene av kreft i tykktarm og endetarm oppstår ifølge Helsedirektoratet uten at det er noen kjent årsak til det. En sunn livsstil bidrar imidlertid til å redusere risikoen, og forskerne advarer mot tobakksrøyking, høgt alkoholforbruk, lite fysisk aktivitet og overvekt. De samme faktorene som gir større sjanse for å pådra seg en rekke andre alvorlige sjukdommer.

Helsedirektoratet sendte en rapport til departementet i juni er de anbefalte å sette i gang et slikt screeningsprosjekt. Dette ble gjort etter at Prioriteringsrådet i fjor høst tvilte seg fram til et ja. De som var imot, pekte på manglende kapasitet i helsetjenesten og at dette tilbudet ville kunne fortrenge andre sjuke pasienter. Nå har Regjeringen støttet seg på Helsedirektoratet og vil tilby screening for dem over 55 år. Målsettingen er å redusere både forekomsten og dødeligheten ved å oppdage kreften i tide.

Kreftforeningen er glad for tiltaket og anslår at man på denne måten kan redde opp mot 300 liv i året. Prosjektet er kostnadsregnet til ca. 250 millioner kroner i året, og sjøl om det er håpløst å verdsette menneskeliv i pengesummer, framstår dette som meget vel anvendte penger.