Det nye sjukehuset for Nordmøre og Romsdal (SNR) bør ha et medisinsk tilbud for barn, med barnelege i vakt hele døgnet og med åtte sengeplasser beregnet for barn. Det er den klare anbefalingen fra arbeidsgruppa med 13 fagfolk, ledet av overlege Marianne Nordhov ved Universitetssjukehuset for Nord-Norge. Overlege Nordhov hever den faglige fanen høyt. Arbeidsgruppas faglige anbefaling feier all tvil til side om hva slags helsetilbud det nye sjukehuset på Hjelset bør gi til barn.

Det har forundret oss at ledelsen i Helse Møre og Romsdal i det hele tatt fant grunn til å stille spørsmål ved hvordan sjuke barn på Nordmøre og Romsdal skal tas imot og behandles ved Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. Nå har Helse Møre og Romsdal brukt nesten ett år på å tenke og vurdere. Svaret fra arbeidsgruppa er svar tydelig nok. SNR skal være et akuttsjukehus med traumefunksjoner for voksne pasienter. Å tenke seg at det samme sjukehuset ikke skulle gi tilsvarende gode akuttilbud til sjuke barn, virket oppkonstruert. I dag har Kristiansund sykehus barneavdeling, og arbeidsgruppa anbefaler også at dette barnetilbudet ikke skal stenges i sommerferien mer enn i fire uker.

Nå blir det opp til styret for Helse Møre og Romsdal å beslutte at det nye sjukehuset skal inneholde et tydelig barnesenter. Ikke til forkleinelse for barneavdelingen ved Ålesund sjukehus, men som en naturlig og viktig del av et nytt, framtidsretta akuttsjukehus for Nordmøre og Romsdal. Styret får denne saka på bordet 25. oktober. Styret kan lese hva både det politiske miljøet i Møre og Romsdal mener, og hva fagfolk mener. Barnesentermodellen for SNR må vedtas. Planleggerne av det nye Sjukehuset Nordmøre og Romsdal har hele tida understreket at nybygget på Hjelset skal være fleksibelt og enkelt å tilpasse behovene. Vi tar derfor for gitt at det ikke blir det minste problematisk å gi barneavdelingen arealet som er nødvendig for å kunne plassere åtte sengeplasser der og tilby sjuke barn den beste behandlinga. Flere hindringer trenger ikke barnas sjukehustilbud.