Onsdag ble alle oppgavene ved operasjonssentralen i Kristiansund overført til den nye sentralen i Ålesund. Det betyr at det er slutt på flere år med felles sentral for Nordmøre og Romsdal og en egen for Sunnmøre. Nå samles alt i Ålesund. Dette er en del av Politireformen.

Da det for to år siden ble kjent at operasjonssentralene skulle slås sammen og samles ett sted i fylket, mente vi at Kristiansund burde få sentralen. Det samme mente vi om politimesteren. Nå ble det ikke slik. Ålesund vant dragkampen og fikk både sentralen og mesteren. Som plaster på såret fikk Kristiansund nye politiarbeidsplasser. Politiet i nordfylket har forholdt seg lojalt til de avgjørelsene som er tatt, og politimesteren takket i går mannskapet i Kristiansund som har stått på sjøl om de visste at arbeidsplassene ville forsvinne fra byen.

I planen ligger også at politiets operasjonssentral skal samlokaliseres med 110-sentralen. Det betyr at man samler mye kompetanse på ett sted. Det kan ha både fordeler og ulemper. Vi tar for gitt at dette blir en profesjonell enhet som håndterer både publikum og media. Sentralen i Ålesund gir fylket en felles rednings og kriseledelse, og det kan være fornuftig.

Samtidig gir sentralisering også rom for geografiske misforståelser. Man kan ha samme gatenavn flere steder i fylket, og lokalkunnskapen blir nødvendigvis ikke like god på en slik sentral. Det ser vi dessverre av og til eksempler på. Sjøl om vi i dag har mange nye måter å lokalisere folk på, ser vi dessverre at GPS ikke alltid virker så bra som vi skulle ønske, og at enkelte databaser ikke er så oppdaterte som de burde være.

Vi har full forståelse for at det er viktig å ta nye grep for å modernisere politiet i Norge. Kriminaliteten endrer seg, og det må også politiet. Vi ser at kriminaliteten blir mer digital, kompleks og internasjonal. Og vi ser at terrorberedskapen må være på et annet nivå enn den var tidligere. Samtidig er det viktig at folk føler at de blir ivaretatt der de bor. Behovet for trygghet er det samme om du bor på Marstein, Eide eller i Ålesund sentrum.