Kristelig Folkeparti blir representert på Mørebenken av Steinar Reiten fra Averøy de neste fire åra. Reitens stortingsplass, som ble berget ved at KrF fikk utjevningsmandatet i Møre og Romsdal, er stort sett det eneste KrF-velgerne har å glede seg over etter valget. Stortingsvalget i år var nær ved å utslette KrF som et riksdekkende parti på Stortinget. Her i fylket kan Steinar Reiten rette en takk til KrF-velgerne på Sunnmøre for at han får stortingsplass. På Nordmøre var det Gjemnes som dro opp KrF-statistikken med 7,4 prosent, mens KrF i store nordmørskommuner som Kristiansund, Sunndal og Surnadal helt har mistet grepet. I Romsdal er Molde fortsatt sterkeste KrF-kommunen.

Det er ikke mer enn 14 år siden KrF sendte partilederen sin, Valgerd Svarstad Haugland, på dør etter at KrF fikk 6,4 prosent oppslutning. I år ledet Knut Arild Hareide KrF til 4,2 prosent. Tydeligere svar fra velgerne har ikke KrF fått på mange år: Velgerne aksepterer ikke partiledelsens utydelighet i spørsmålet om hvilken regjering KrF vil støtte. Hareide vil ha Erna Solberg som statsminister, men tåler ikke regjeringssamarbeid der Fremskrittspartiet er med. Snakker man med KrF-politikere i kommunestyrene og i fylkespolitikken, viser det seg at KrF samarbeider utmerket med Frp. I fylkestinget i Møre og Romsdal har nettopp Steinar Reiten vært både bidragsyter og varm forsvarer for samarbeidet mellom KrF, Høyre og Frp.

I rikspolitikken har KrF-lederen valgt å legge mer vekt på saker som splitter enn saker som forener. En av de viktigste sakene for KrF er å bevare og styrke ordningen med kontantstøtte til foreldre som velger å være heime med barna. Skal KrF få støtte for denne kampsaka, må partiet se til Høyre og Frp. Noen støtte hos SV og Arbeiderpartiet vil ikke KrF finne. Valgresultatet viser at mange tidligere KrF-velgere ikke følger partileder Hareides idé om en fri rolle i politikken. Valgresultatet viser at KrF er farlig nær å fjerne seg fra å være riksdekkende til å bli et parti for Sørvestlandet. Å snakke om distriktspolitikk når KrF har mistet Innlandet, Trøndelag og hele Nord-Norge, gir ingen troverdighet. Partiledelsen har mye å stå til rette for.