Idrettens Hus i Molde skal renoveres. Det vedtok Molde kommunestyre i desember i fjor med 31 mot 16 stemmer. Politikerne la til grunn at prislappen for å renovere det 40 år gamle bygget, ikke ville overstige 110 millioner kroner. Alternativet til å renovere Idrettens Hus var å rive dagens bygning og bygge nytt. Et nybygg er beregnet å koste 170 millioner kroner. Etter at fristen for å levere anbud på renovering av Idrettens Hus gikk ut, hadde kommunen fått inn ett anbud. Kommunen besluttet da å avlyse anbudskonkurransen. Det er grunn til å anta at summen tilbyderen krevde for å renovere Idrettens Hus var betydelig høyere enn ramma på 110 millioner kroner politikerne hadde satt. Forklaringen finnes trolig i at den som skal renovere et gammelt bygg, krever betalt for å ta risiko for overraskelser og fordyrende arbeid.

La det være sagt: Molde kommune tenker helt riktig om å gjøre området rundt Idrettens Hus til et senter for aktivitet. Området med Træffhuset, Reknesbanen, Molde Idrettspark (gamle fotballstadion) og Idrettens Hus skal utvikles til en profesjonell idrettspark mange kan bruke, det være seg skolene, studentene, idrettslagene og kommunen; organisert som uorganisert aktivitet.

Før kommunestyret besluttet å renovere Idrettens Hus, lå det på bordet anbefalinger fra en samlet idrettsbevegelse og fra administrasjonen i Molde kommune om å velge nybygg. Slik vi oppfattet begrunnelsen for å velge renovering, var hovedargumentet at kommunen ville spare penger ved å velge billigste løsning. Anbudskonkurransen som nå er avlyst, viser at kommunestyrets forventning om å fornye Idrettens Hus innafor ei økonomisk ramme på 110 millioner kroner, ser ut til å sprekke. Når forutsetningen ikke holder, og prisforskjellen mellom renovering og nybygg ser ut til å krympe, er det tid for å tenke seg om en gang til. Blir renovering omtrent like kostbar som å bygge helt nytt Idrettens Hus, er vi ikke i tvil om hva vi foretrekker.