Oslo tingrett har funnet den profilerte politimannen Eirik Jensen skyldig i grov korrupsjon og medvirkning til smugling av store mengder narkotika. Han er dømt til lovens strengeste straff: 21 års fengsel. Dette er en dom så knusende at den sender sjokkbølger gjennom hele Politi-Norge. Mandag var en tung dag både for etaten og for de mange som har vært Jensens kollega opp gjennom åra. Dommen vil bli anket og det er således viktig å presisere at dommen ikke rettskraftig.

Uansett utfall i en eventuell ankesak i lagmannsretten eller i Høyesterett er saka en skandale som norsk politi gjerne skulle ha vært foruten. I Norge har folk flest heldigvis god tillit til politiet, men hvis denne dommen blir stående, vil tilliten kunne svekkes. Det er allerede antydet at flere vil prøve å få opp igjen sine saker ettersom Jensen kan ha brukt ulovlige metoder gjennom provokasjoner for å avsløre narkotikakriminalitet. Slik sett kan en eventuell rettskraftig Jensen-dom føre til flere omkamper i rettssalene framover.

Uansett bør denne dommen føre til en gjennomgang av politiets arbeidsmetoder. Anders Rasch-Olsen skrev masteroppgave for noen år siden som dokumenterte den gråsona som er mellom politietterforskere og informanter i kriminelle miljø. Det er lett å forstå at man som politi kan se gjennom fingrene på mindre lovbrudd dersom det fører til at man kan ta større fisker. Men dette krever klare etiske retningslinjer for hvor grensa går, og det krever at man involverer flere kolleger som kan passe på hverandre og reagere før det bærer galt av sted. I rettssaka mot Eirik Jensen har det kommet fram at flere hadde mistanker om at ting ikke var helt etter boka, og noen har også varslet. Politiet bør ta en skikkelig gjennomgang av punktene i dommen og se hvor systemet har sviktet.

Noen vil sikkert også lure på om Eirik Jensen er eneste politimann som har brukt slike metoder og til slutt havnet på feil side av lova slik dommen i Oslo tingrett vurderer det. Vi tar for gitt at dette er tema rundt om på norske politihus etter dommen som ble opplest i Oslo mandag.