Etter å ha holdt pusten gjennom hele valgkampen i spenning om hvorvidt partiet ville havne over sperregrensa, fikk Venstre til slutt 4,3 prosent av stemmene ved stortingsvalget.Over 124.000 velgere ga Venstre sin stemme. Hvordan har Norges eldste politiske parti tenkt å forvalte tilliten fra egne velgere?

De siste fire åra har Venstre, sammen med Kristelig Folkeparti, vært støttepartier til Erna Solbergs regjering. I valgkampen sa Venstre-leder Trine Skei Grande at partiet ønsker Erna som fortsatt statsminister. Det er liten tvil om at mange Venstre-velgere ga sin stemme i visshet om at Venstre vil samarbeide med Høyre og Erna Solberg. Nå er Venstre i tenkeboksen; skal partiet stå fritt i forhold til en Høyre/Frp-regjering? Skal Venstre inngå en forpliktende samarbeidsavtale med regjeringa? Eller skal Venstre bli en del av regjeringa?

F ire ganger siden 1945 har Venstre sittet i regjering, alle gangene i samarbeid med Høyre. For Venstre har dette samarbeidet vist seg å fungere. Den lengste regjeringsperioden hadde Venstre i Kjell Magne Bondeviks tid som statsminister, fra 1997 til 2005. Bondevik tok Venstre med i regjering, sjøl da partiet havnet under sperregrensa i 2001. Venstres oppfatning den gang var at partiet fikk gjennomført mest av sin politikk ved å sitte i regjering enn å stå utafor.

Trine Skei Grande har sittet sju år som partileder. Under hennes ledelse har Venstre løftet fram miljøvern, skole og småbedriftene som sine viktigste kampsaker. Derimot er avstanden mellom Venstre og Frp stor i en rekke spørsmål, blant annet leting etter olje og gass på Mørefeltene, Lofoten, Vesterålen og Senja.

Ledelsen i Venstre står foran et vegkryss der det må tas et valg; vil Venstre ved å gå inn i regjeringa sikre at miljø- og klimasaker blir ivaretatt mer forpliktende enn om Venstre står utafor regjeringa? Og motsatt: Risikerer Venstre å bli med på et hardere kjør, for eksempel i landbruks- og fiskerisaker og innvandringspolitikken, ved å være i regjering sammen med Fremskrittspartiet?

Et politisk parti trenger å være synlig for å engasjere velgerne. Venstre mener sjøl partiet har fått for dårlig betalt for innsatsen de siste fire åra som støtteparti. Oppsida kan se ut til å være større ved å bli en del av regjeringa enn ved å fortsette tilværelsen i skyggen av Høyre og Frp.