Det burde være opplagt: Når det bygges et nytt akuttsjukehus for Nordmøre og Romsdal, skal sjukehuset ha barneavdeling der det er barnelege i vakt hele døgnet. Dette synspunktet er det tverrpolitisk enighet om. Under debatten på Nordsjøfestivalen i Elnesvågen lørdag kom det tydelig til uttrykk at førstekandidatene som deltok i debatten, ønsker barneavdeling ved det nye Sjukehuset Nordmøre og Romsdal. Arbeiderpartiets Else-May Botten oppsummerte synspunktene ved å si: «Det er et folkekrav at det blir barneavdeling».

Fra Helse Møre og Romsdal er det ikke kommet noen klare svar på spørsmålet om det nye sjukehuset skal inneholde barneavdeling eller ikke. Administrasjonen i helseforetaket satte i vår ned ei arbeidsgruppe, ledet av overlege Marianne Nordhov. Gruppa skal evaluere hvordan dagens tilbud til barn i Møre og Romsdal fungerer, og legge fram en anbefaling om hvordan det pediatriske tilbudet – tilbudet til sjuke barn – bør være. Helse Møre og Romsdal vil ta seg god tid med å konkludere. Direktør Espen Remme uttalte i mai: «Det siste vi trenger, er hastverksarbeid».

Barneavdelinga er det ømmeste punktet i sjukehussaka. Vi mener styret i Helse Møre og Romsdal burde lagt en klar premiss i sjukehusprosjektet SNR: Sjukehuset skal inneholde barneavdeling. For innbyggerne i Nordmøre og Romsdal framstår det mer enn merkelig at politikerne, som er folkets valgte representanter, er så tydelig i bestillingen, mens Helse Møre og Romsdal kjører sitt eget løp.

Det er prinsipielt interessant: Er sjukehusinnhold så faglig betont at politikerne skal holde hendene fra fatet? Bør politikerne i fylket og på Stortinget ha innflytelse på hvordan helsevesenet i Norge skal være? Har Stortinget delegert fra seg den reelle makta til helsebyråkratene gjennom måten helseforetakene er organisert på? Er det greit at en så stor og viktig sektor som helse er frikoplet fra demokratisk styring? På det siste spørsmålet mener vi svaret er nei. Når folk skal velge representanter til Stortinget, er det ikke uviktig å vite om stortingsrepresentantene har mulighet til å påvirke i viktige saker eller ikke.