Skal det mer til for at politiet rykker ut til hendelser i øykommunene og ytterkantene av vaktdistriktet enn om hendelser skjer i eller nær byen? Legger vi til grunn hva beboerne i øykommunene i Romsdal mener, er oppfatningen at terskelen for å få en politipatrulje til å komme, er høyere når det skjer ting i øykommunene enn i byen. Dersom dette gir et riktig bilde av dagens situasjon, hva er mulig å gjøre for at politiet oftere kan være til stede i alle lokalsamfunn?

Politireformen har som mål å sikre tilstedeværelsen av et kompetent og lokalt nærpoliti. Politimester Ingar Bøen i Møre og Romsdal politidistrikt har vært rundt i kommunene og lovet at politiet skal bli mer synlig og til stede. Vi har forståelse for at det tar tid å omorganisere og se konkrete resultat av reformen. Fra politifolk i aktiv tjeneste hører vi at viljen er stor til å bistå publikum uansett hvor i distriktet det gjelder. Minuttene det tar fra alarmen går til politipatruljen når fram, vil naturligvis variere med avstanden fra der patruljen befinner seg. For våre 10 kommuner er vaktsamarbeidet slik: Vestnes og Rauma samarbeider, Molde, Fræna, Eide, Aukra, Midsund og Sandøy samarbeider, mens Nesset samarbeider med Sunndal og Tingvoll. Begrensningen er antall politifolk på vakt.

Møre og Romsdal har fått tildelt 60 stillinger til å styrke politiet. Når stillingene skal fordeles og besettes, forventer vi at beredskapen – vaktstyrken som skal rykke ut – forsterkes. Vi vet at politiet også trenger å styrke etterforskningsavdelingene; det er nødvendig ettersom etterforskning krever stadig mer spesialisert kompetanse. Det er skapt forventninger hos publikum at politireformen skal gi flere synlige politifolk ute i gatene, på patrulje og i vaktberedskap. Hensikten kan ikke være å styrke byråkratiet, for eksempel i Politidirektoratet. I Møre og Romsdal har politiet stor goodwill. Slik må det fortsatt være. Folk må kunne føle trygghet for at når de trenger hjelp fra politiet, skal politiet rykke ut, uansett om det er til Gossen, Kleive, Verma eller Årølia i Molde. Og terskelen for å rykke ut til utkantene av vaktområdet kan ikke være høyere enn til sentrumsområdene.