Først ga president Donald Trump via Twitter oppsigelse til alle transpersoner som tjente sitt land i militæruniform. Deretter tok det ikke lenge før en ny twittermelding satte fyr i den ikke-religiøse delen av amerikanerne. Han deklamerte med store bokstaver at det amerikanske folk ikke tilber regjeringer, de tilber Gud.

Det finnes knapt et land som i sin grunnlov så klart skiller stat og religion som USA. I det første grunnlovstillegget som ble vedtatt i 1789, slås det fast at det er forbudt med statsreligion i USA. Amerikanerne skal ha rett til å tro på hva de måtte ønske – eller ikke tro i det hele tatt. Dette var viktig for dem som laget grunnloven. De ville ikke ha et samfunn der myndighetene hadde tatt side i religiøse konflikter. Men den 45. presidenten tråkker ut i salaten med caps lock på.

Det er veldig mange som tror på Gud i USA. I 2012 sa 56 prosent av amerikanerne at de ber daglig. Tilsvarende tall i Norge (i 2004) var 13 prosent. Religion er viktig i mange sammenhenger. Pengesedler har påskriften «In God We Trust», presidentene avslutter ofte talene sine med «God bless the United States of America», og på skolene leser elevene troskapsløftet «One Nation Under God». Mye av dette har sin bakgrunn i det som skjedde under den kalde krigen da amerikanerne ville være en moralsk motvekt til den ateistiske og kommunistiske hovedfienden Sovjetunionen. Det har fått mange til å tro at det alltid har vært slik, men lovgiverne har opp gjennom åra gjort alt de har kunnet for å unngå blandingen mellom religion og politikk.

Forfatteren Even Gran har gitt ut bok med samme navn som troskapsløftet. Den tar for seg humanetikere og ateisters kår i et så religiøst land som USA. De har ikke hatt det lett i etterkrigsåra, men forholdene har blitt gradvis bedre. En slik twittermelding som presidenten serverte onsdag, kan fort sette ny fyr på den kristenfundamentalistiske høyresiden i USA. Men det plager neppe presidenten nevneverdig at han drar med seg ikke-troende når han samme dag er i full gang med å tråkke på politiske motstandere, sin egen justisminister og transpersoner.