På de flotteste sommerdagene strømmer turister til Trollstigen for å ta del i naturopplevelser som er helt unike. Årlig kjører minst 600.000 personer denne strekninga på fylkesveg 63. Etter at Trollstigen ble Nasjonal turistveg ønsker stadig flere å få opplevelsen av å kjøre vegen. På de mest hektiske dagene kjører mellom 1.500 og 2.000 biler der. I sommer har trafikken korket seg på de travleste dagene. Sist uke ble det meldt om opptil to timers ventetid for å komme til toppen av Stigrøra. Der ventet kaos fordi ikke fantes nok parkeringsplasser.

Å stampe i kø for å komme til toppen av Trollstigen, gir ingen god reiselivsopplevelse. Og det er nettopp reiseopplevelser turistkommunen Rauma ønsker å selge. Erfaringene fra denne sommeren, og tidligere somrer, må føre til at man tenker gjennom hvordan en så populær attraksjon som vegen opp Trollstigen skal driftes trygt og effektivt. Prinsippdiskusjonen som må tas, er både viktig og helt nødvendig.

Reiselivsnæringen i Norge har generelt vært opptatt av å få flest mulig besøkende. På samme måte som et overfylt fjordbasseng i Geiranger har begrensninger, har også Trollstigen begrensninger i hvor mange biler og busser som kan fylle vegen før det stopper opp og ender i kaotiske tilstander. Det finnes sikkert flere måter å løse floken på, og Statens vegvesen må sitte i førersetet for å finne løsninger. Muligens er tida inne for å innføre begrensning i antall biler som kan befinne seg i Trollstigen samtidig. Kanskje må turistbusser forhåndsmeldes. Kanskje kan det settes opp shuttlebusser mellom Åndalsnes/Soggeberget og Trollstigen. Eller Trollstigen må lysreguleres de travleste timene midt på dagen? Restriksjoner er sjelden populært, men skal man legge til rette for at alle som besøker Trollstigen skal få en positiv opplevelse gjennom spektakulær natur, kan ikke kvaliteten få ødelegges av en ukontrollert mengde biler, bobiler og busser. Det vil være klokt om representanter for Vegvesenet, reiselivsnæringen og Rauma kommune setter seg sammen etter årets turistsesong og legger en plan for hvordan de skal gjøre Trollstigen så trygg og framkommelig som mulig, slik at kvaliteten på dette reiselivsproduktet ikke forringes, men holdes høy.