Er meningsmålingene til å stole på? Resultatene av den politiske meningsmålingen Romsdals Budstikke og tre andre avishus i fylket offentliggjør, vil helt sikkert utløse mange diskusjoner. Et parti som får dårlig oppslutning på meningsmålingene, stiller seg vantro til at det kan stå så ille til. Dagens måling fra InFact er illevarslende for Høyre i Møre og Romsdal. Høyre ligger an til å miste en av sine to plasser på Stortinget. Fylkeslederen i partiet mener resultatet skyldes at meningsmålingsinstituttet benytter automatisk telefonoppringing til de spurte, i stedet for mennesker som spør.

Det siste året har vært et dårlig år for meningsmålerne ute i verden. Målingene klarte ikke å fange opp at Donald Trump skulle vinne presidentvalget i USA eller at det ble flertall i Storbritannia for å forlate EU-unionen. Britenes beslutning om å bryte med unionen, kalt Brexit, fikk professor Bernt Aardal i Oslo til å bruke betegnelsen «helbom» om meningsmålerne. Risikerer vi i Norge like dårlig treffsikkerhet på målingene foran valget? Forklaringene på at meningsmålerne bommet på Trumps seier har blitt forklart med «shy Trump voters», altså at velgerne ikke svarte ærlig da de ble spurt hvem de ville ha til president. Svarer ikke folk ærlig, blir resultatet fra meningsmålerne feil.

Både de nasjonale målingene og fylkesmålingene for Møre og Romsdal har vist at høstens stortingsvalg blir jevnt. Mange parti kappes om stortingsplassene. Jo jevnere et resultat ser ut til å bli, desto flere personer må meningsmålerne spørre for å være sikker. Nettopp at antall spurte er begrenset til for eksempel 600 eller tusen, er en av svakhetene med mange meningsmålinger. Det er medienes ansvar å understreke usikkerheten. Ett av de mest spennende spørsmålene er om tradisjonelle meningsmålinger klarer å fange opp hva unge velgere mener. I Brexit så vi generasjonskløfta; de unge var mer vennlig innstilt til EU, de endre velgerne var EU-skeptikere. I Møre og Romsdal vil parti som klarer å mobilisere ungdom til å bruke stemmeretten, kunne sitte med en joker i ermet. De ukjente velgerne kan komme til å vippe kampen om stortingsplassene.