Det kommer ikke som noen overraskelse at de to lokale sparebankene Nesset Sparebank og Bud, Fræna og Hustad Sparebank ønsker å slå seg sammen til én bank. Begge bankene har solid lokal forankring, og drives med overskudd. I fjor hadde Nesset Sparebank et resultat før skatt på nær 15 millioner kroner, Bud, Fræna og Hustad Sparebank hadde resultat før skatt på 31 millioner kroner. Men styrene i bankene har hver for seg sett det samme: Alene blir banken for liten til å betjene kundene som har større finansieringsbehov.

Begge bankene har solide tradisjoner i sine respektive nærområder. Nesset Sparebank sporer virksomheten tilbake til 1878, mens Bud, Fræna og Hustad Sparebank har aner tilbake til 1883. I 1971 gikk tre tidligere små sparebanker sammen under dagens navn; Bud, Hustad og Fræna Sparebank. I tillegg til å ha lokalkunnskapen om kunder i nærmarkedet, er det viktig å framheve engasjementet de to sparebankene har hatt lokalt. De bidrar til å støtte opp under lokale kulturarrangement og idrettsaktiviteter. På den måten har det blitt knyttet sterke bånd mellom lokalsamfunnene og banken.

Når styrene i de to sparebankene anbefaler å slå de to bankene sammen til én, legges det vekt på at målet er å skape en mer slagkraftig bank i Romsdal og sørlige deler av Nordmøre. Slås de to bankene sammen, vil de forvalte en forretningskapital på mer enn seks milliarder kroner. Etter vår oppfatning er en fusjon en riktig veg å gå. I nasjonal sammenheng vil de to bankene også etter sammenslåingen være en beskjeden størrelse, men muligheten til å betjene kunder i nærmarkedet, vil være større enn om de to fortsetter hver for seg. Banknæringen er inne i en kraftig omstilling der digitaliseringa og kravene til effektiv drift øker. Det finnes flere eksempler på lokale sparebanker som klarer å bestå; Surnadal Sparebank, Sunndal Sparebank og Ørskog Sparebank. Blir fusjonen mellom Nesset Sparebank og BHF Sparebank vedtatt på generalforsamlingene 22. august, blir det interessant å se hva den fusjonerte banken skal hete. Vi tipper flere tenker på navnet Romsdal Sparebank.