Arkeologer og konservatorer er sjokkerte over at noen har tatt seg til rette med metalldetektor og spade på de freda områdene på Veøya. Alarmen gikk torsdag i forrige uke da tilsynsmyndighetene oppdaget at noen hadde gravd nærmere 100 hull – etter alt å dømme på jakt etter gjenstander av historisk verdi. Både fylkeskonservator og en arkeolog sjekket området før saka ble anmeldt til politiet. Politiet ber om publikums hjelp til å løse saka – en hendelse fylkeskonservator Bjørn Ringstad karakteriserer som en «plyndring av felles historie».

Alle gjenstander fra før 1537 er det norske fellesskapets eie. Private kan ikke tilegne seg slike gjenstander. Veøya er et kjent sted for arkeologiske funn, og det som blir tatt opp av jorda, hører heime på museum – ikke i en privat samling.

Veøya står i en særstilling i den norske historien. Øya var Norges første landskapsvernområde. I middelalderen var det en kaupang på øya, og det er påvist det som kan være kristne graver så langt tilbake som fra 900-tallet. Veøya var et knutepunkt for båttrafikken i vikingtida og var Romsdals første tettsted. Med den historiske posisjonen Veøya har, er det all grunn til å tro at de som har gravd opp alle hullene på Veøya har visst hva de har vært ute etter. Det tyder også gravingen på. Det er gravd på de viktigste og helligste stedene på øya.

Ekspertene som har undersøkt områdene som har blitt ulovlig gravd på, mener at gjerningspersonen(e) trolig har fått med seg gjenstander. Bare arkeologer har den kunnskapen som trengs for å granske området skikkelig, og det må søkes til myndighetene for å få lov til å grave på Veøya. Funn må registreres etter forskningsmessige regler. Dette er viktig for å kunne forstå hva funnene betyr. Funn som arkeolog Britt Solli har gjort på Veøya, har gjort sitt til at norgeshistorien har måttet omskrives. Kanskje finnes flere gjenstander som kan kaste nytt lys over hva som skjedde i Romsdal for flere hundre år siden. Slike gjenstander skal registreres – ikke fjernes av amatører.

Derfor er det viktig at saka blir oppklart.