I sommer skal mange unge få sitt første møte med arbeidslivet, i en sommerjobb. Det er viktig, både for den enkelte ungdom, for arbeidsplassene og for samfunnet generelt.

Stadig færre tenåringer har deltidsjobb eller sommerjobb, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Mens nærmere tre av fire 17-åringer hadde inntekter fra slike jobber på slutten av 1990-tallet, gjaldt dette bare om lag halvparten av 17-åringene i 2015.

Ifølge SSB er det mange faktorer som påvirker om ungdom har sommerjobb, unge fra bygda arbeider oftere enn unge i byene, jentene har langt oftere sommerjobb enn guttene og ikke minst er samfunnsøkonomien av stor betydning. I nedgangstider med stigende arbeidsledighet er mulighetene mindre for arbeidssøkende tenåringer.

De ungdommene som er så heldig å få en sommerjobb må vi ta godt vare på. Men det er det ikke alltid tilfelle. Gjennom mange år har LO sin sommerpatrulje avdekket at unge arbeidstakere behandles dårlig. Utviklingen er dessverre negativ. – Vi har sett en økende grad av lovbrudd mot sommerjobbende ungdom de siste åra, sier leder av LOs sommerpatrulje og LOs ungdomsrådsgiver Pål Henriksen Spjelkavik til NTB.

I fjor registrerte sommerpatruljen rekordmange brudd, hele 30 prosent. Brudd på overtidsbestemmelser, pausebestemmelser og verneombudsbestemmelsene er en gjenganger. Så mange som 5 prosent av ungdommene sto også uten arbeidskontrakt.

Blant ungdom er arbeidsledigheten rekordhøg til å være norske forhold. Kampen om jobbene er hard, og da åpner det også for at unge arbeidssøkere godtar vilkår som er langt under den standard norsk arbeidsliv skal være bekjent av.

Bedrifter som tar imot unge til sommerjobb, bør vektlegge at det første møte med arbeidslivet blir best mulig. La ungdommen få prøve seg i trygge arbeidsforhold med anstendige betingelser.